Logga in
Logga in
Meteorit

FRÅN MISSTAG TILL MÄSTERVERK

Lär känna historien om Västerbottensost® 

En meteorit slår ner i Burträsk

Mereoritnedslaget tros ha gjort marken runt Burträsk, där korna betar, extra kalkrik och bördig. Kanske är det därför Västerbottensost unika smak bara kan skapas just här.

5 / 5. 1

0 / 5. 0

4 / 5. 1

5 / 5. 1

20 MIN

5 / 5. 1

Gerda Granberg

Misstaget som blev ett mästerverk

Historien om Västerbottensost tar sin början 1872, då mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade det mytomspunna receptet till osten vi får njuta av än idag. Det sägs att det var en uppvaktande mjölkdräng som gjorde att hon missade att passa ystkaret. Osten ansågs först misslyckad, men när den provsmakades upptäcktes den underbara smaken! Oavsett sanningshalten i historien kan vi vara säkra på att det var Ulrika Eleonora som tog till vara på den nya kunskapen och skänkte den till eftervärlden. Tack Ulrika Eleonora!

Tävling

Vinn ett fantastiskt set med fyra vinglas och en karaff från Riedel samt Västerbottensost®.

Västerbottensost ostlager

Där allt och inget händer

Ostlagret är mejeriets hjärta – här får ostarna vila i minst 14 månader för att få sin unika smak.

Fotograferingsguide

  1. Förbered kvittot: Se till att kvittot är plant och utan veck eller skrynklor. Om det är vikt eller skrynkligt, jämna ut det så gott det går för att förbättra bildkvaliteten.
  2. Välj rätt belysning: Fotografera kvittot i ett välbelyst rum, helst med naturligt ljus. Undvik starka skuggor eller direkt solljus som kan göra texten svår att läsa.
  3. Rätt bakgrund: Placera kvittot på en kontrastrik bakgrund, såsom en mörk yta för ljusa kvitton och en ljus yta för mörka kvitton. Detta gör det enklare för systemet att urskilja kvittot från bakgrunden.
  4. Fotograferingsvinkeln: Håll kameran direkt ovanför kvittot och parallellt med det för att undvika distorsion. Se till att hela kvittot är synligt i bildramen och att inga delar av det är avskurna.
  5. Fokusera och ta bilden: Använd kamerans autofokus för att säkerställa att texten på kvittot är skarp och tydlig. Ta bilden och granska den noggrant för att säkerställa att all text är läsbar och att hela kvittot är synligt innan du laddar upp det till systemet.

    Lycka till!

  6. Rita inte på kvittot!

Njut av midsommar

Just nu hittar du Västerbottensost® till ett extra bra pris på Coop, City Gross, Hemköp och Willys. 

Erbjudandet gäller t.o.m. 26/6.