Logga in
Logga in

Hantverket

Omsorgsfullt osthantverk sedan 1872

OMSORGSFULLT OSTHANTVERK SEDAN 1872

Västerbottensost® har tillverkats på samma sätt ända sedan mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade det mytomspunna receptet år 1872. Receptet är fortfarande en väl bevarad hemlighet som bara Ostmästare Thomas Rudin och några få andra levande människor känner till.

Här kan du lära dig mer om det omsorgsfulla hantverket bakom osten.

Västerbottensost®
Ostmästaren bedömer

“OSTARNA BEDÖMS AV OSTMÄSTARE THOMAS RUDIN UTIFRÅN EN NIOGRADIG SKALA”

Västerbottensost® mognadslagras i minst 14 månader för att utveckla sin unika smak. För att avgöra om osten är mogen används en ostborr för att ta ut en kärna. Denna bedöms av Ostmästare Thomas Rudin och hans team på en niogradig skala, utifrån smak, doft, konsistens, textur och utseende.

"VÄSTERBOTTENSOST® KAN BARA TILLVERKAS PÅ EN ENDA PLATS I VÄRLDEN – VÅRT LILLA MEJERI I BURTRÄSK"

Från färsk mjölk till färdig helost

Lär dig mer om hur Västerbottensost® tillverkas steg för steg.

Våra hjältar: Korna & mjölken

Varje dag kommer färsk mjölk från våra norrländska mjölkgårdar och hälls upp i mejeriets ystkar. Visste du att det bara är mjölken från 61 gårdar som får bli Västerbottensost®?

"Det går åt 10 liter mjölk för varje kilo färdig ost"

Mjölken pastöriseras genom att hettas upp och snabbt kylas ner igen.

"Vid ystningen separeras mjölken för att avskilja vasslen och den korniga ostmassan fylls i runda formar"

”Ostarna läggs i press under 18 timmar och vänds under tiden för hand efter ett exakt schema”

”Våra helostar väger 18 kilo och är större än alla andra svenska runda hårdostar”

De färdigpressade ostarna får vila i saltlake tills de uppnått rätt yta, konsistens, sälta och smak.

”Nu flyttas helostarna över till mognadslagret där de får vila sig i form”

Svenska folket lagar

Älskar du matlagning, att skapa egna recept och sedan fota dem? Har du ett recept som du vill dela med dig av till andra? Ta chansen att publicera det här direkt på vår hemsida och inspirera andra besökare. Du behöver vara inloggad i vår ostklubb Nationalostens® vänner för möjlighet att skapa dina egna recept.

Fotograferingsguide

  1. Förbered kvittot: Se till att kvittot är plant och utan veck eller skrynklor. Om det är vikt eller skrynkligt, jämna ut det så gott det går för att förbättra bildkvaliteten.
  2. Välj rätt belysning: Fotografera kvittot i ett välbelyst rum, helst med naturligt ljus. Undvik starka skuggor eller direkt solljus som kan göra texten svår att läsa.
  3. Rätt bakgrund: Placera kvittot på en kontrastrik bakgrund, såsom en mörk yta för ljusa kvitton och en ljus yta för mörka kvitton. Detta gör det enklare för systemet att urskilja kvittot från bakgrunden.
  4. Fotograferingsvinkeln: Håll kameran direkt ovanför kvittot och parallellt med det för att undvika distorsion. Se till att hela kvittot är synligt i bildramen och att inga delar av det är avskurna.
  5. Fokusera och ta bilden: Använd kamerans autofokus för att säkerställa att texten på kvittot är skarp och tydlig. Ta bilden och granska den noggrant för att säkerställa att all text är läsbar och att hela kvittot är synligt innan du laddar upp det till systemet.

    Lycka till!

  6. Rita inte på kvittot!

Njut av midsommar

Just nu hittar du Västerbottensost® till ett extra bra pris på Coop, City Gross, Hemköp och Willys. 

Erbjudandet gäller t.o.m. 26/6.