Recept

Pasta Carbonara med alspånsrökt karré, grönkål och Västerbottensost®

Denna goda variant av klassikern pasta carbonara med Västerbottensost är framtaget av den norrländska inspiratören Fröken Frida, eller Frida Lundgren som hon egentligen heter.

4 portioner

Ostsås:
100 g riven Västerbottensost® Matlagningsbit lagrad 24 månader
2 dl grädde
1 äggula
Salt

Brynt nötsmör
75 g smör
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 msk grovt hackade

Carbonara:
200 g championer
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
200 g grönkål
150 g alspånsrökt karré
1 kruka timjan
Smör och rapsolja till stekning
Salt och svartpeppar efter smak
500 g pasta av valfri sort

Gör så här:

Ostsås:
Koka upp grädden, häll i osten och äggulan. Ställ tillbaka på plattan och vispa kraftigt ca 30 sek, smaka av med salt och ställ åt sidan till servering.
Brynt nötsmör:
Bryn smöret i en kastrull tills gyllene och luktar gott, häll i nötter och soja. Bryn inte för hårt för det blir bittert och smakar bränt.
Carbonara:
Skiva svampen och stek ganska hårt i olja och smör, hacka lök, vitlök och stek med svampen när svampen är nästan helt klar. Plocka ner kålen och se till att ta bort stammarna, och skiva den rökta karrén så tunt det går. Häll ner allt i pannan, vänd runt hastigt och smaka av med salt och peppar. Häll i den kokta pastan, försök få med några matskedar av kokvattnet i pannan och avsluta med hackad timjan.
Servering:
Grunda med ostsåsen i djupa tallrikar, lägg därefter i pastan och toppa med det brynta nötsmöret, lite extra svartpeppar och riven Västerbottensost.

Lämna din röst!
Betyg 5 av 5 (1 röst)
Annat intressant