Päronpaj med Västerbottensost®

Ingredienser

350 g (cirka 5 3/4 dl) vetemjöl
2 msk strösocker
¼ tsk flingsalt
225 g normalsaltatkallt smör
75 g (cirka 1 1/2 dl) riven Västerbottensost®
4-6 msk isvatten

Det här receptet är ett samarbete med Linda Lomelino

Gör så här

Fyllning

35 g (4 msk) vetemjöl
90 g (1 dl) strösocker
en nypa salt
1 kg fasta päron
rivet skal från ½ citron
1 msk citronsaft
1 ägg till pensling
2 tsk strösocker

Blanda mjöl, socker och salt i en stor skål. Tärna smöret och nyp ihop det och den rivna osten med mjölblandningen. Blanda i vattnet en matsked i taget och rör tills degen precis håller ihop. Dela degen i två delar, den ena något större än den andra. Slå in degbitarna var för sig i plastfolie och lägg i kylen minst 1 timme.

Värm ugnen till 200°C och ställ in en ugnsplåt i nedre delen av ugnen. Kavla ut den mindre biten deg på mjölat underlag och tryck ut i en pajform (20-22 cm i diameter). Ställ in formen i kylen. Kavla ut den andra biten deg till en rektangel och skär i remsor med en kniv eller ett pizzahjul.

Blanda mjöl, socker och salt i en liten skål. Skala, kärna ur och tärna päronen och lägg dem i en stor skål. Blanda i citronzest, citronsaft och mjölblandningen. Häll päronfyllningen i pajformen, pensla kanterna på degen med lite vatten och lägg på degremsorna i ett korgmönster. Klipp bort överflödig deg runtom. Ställ pajen i frysen i 15 minuter.

Pensla pajen med ett uppvispat ägg och strö 2 tsk socker ovanpå. Placera pajen direkt på den varma plåten i ugnen och grädda i 15 minuter i 200°C, sänk sedan värmen till 175°C och grädda ytterligare 45 minuter tills pajen är gyllene. Låt svalna.

How useful was this post?

Lämna din röst

Average rating 3.5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.