Cacio é Pepe med Västerbottensost®

15 min

Ingredienser

350g pasta (spaghetti eller bucatini)
120g Västerbottensost Matlagningsbit finriven
1,5-2 tsk nymalen svartpeppar
vatten

Cacio é Pepe är ursprungligen en underbart god romersk pasta som består av få ingredienser men smakar ljuvligt. Prova denna goda variant med Västerbottensost!

Gör så här

Finriv Västerbottensost matlagningsbit och lägg i en skål.

Koka upp vatten till pastan, lite mindre mängd än normalt men ändå så att det kan täcka pastan. Detta för att få ett så stårkelserikt vatten som möjligt. Salta vattnet lätt.

Mortla under tiden svartpeppar så att den blir fin men inte ett pulver. Mät sedan upp den mängd peppar du ska använda.
När vattnet kokar, lägg i pastan. Dra av ca tre-fyra minuter av koktiden då den kommer gå färdigt senare.

Under tiden pastan kokar, sätt igång en stekpanna på medelvärme. När den är varm lägger du i den nymalda svartpepparn och låter den rosta lätt men utan att bränna. Häll sedan i en slev av pastavattnet i stekpannan.
När pastan kokat den tidigare angivna tiden, för över den till stekpannan och rör försiktigt runt. Tänk på att det alltid ska finnas en liten mängd pastavatten i pannan. Vid behov, häll på mer vatten.

Medan pastan forstätter tillagas, häll i en liten mängd av det varma pastavattnet i den rivna osten och rör runt, det ska få en krämig konsistens.

Håll koll på pastan och när den sedan är nästan klar (al dente), ta bort från värmen och lägg i ostkrämen. Rör runt tills ostkrämen går ihop med pastavattnet och bildar en krämig sås.

Servera direkt!

How useful was this post?

Lämna din röst

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.