Logga in
Logga in

Västerbottensostpaj® Originalrecept

Många kallar pajen med den mytomspunna osten Västerbottenostpaj, Västerbottenpaj, Västerbottensostpaj, Westerbottensostpaj eller VB-paj. Kärt barn har många namn! Visste du att den korrekta benämningen är Västerbottensostpaj? Passar till alla högtider, midsommar, julbordet, påsk och kräftskivan!

Ingredienser

Detta recept innehåller:
300 g Västerbottensost® Riven


Fyllning:
300 g riven Västerbottensost®
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

GÖR SÅ HÄR

40 MIN

Vår goda klassiker Västerbottensostpaj originalrecept passar utmärkt på buffébordet till alla festligheter, oavsett tillfälle – midsommar som till påsken eller på julbordet. Såklart är Västerbottensostpaj ett givet och älskat inslag till sensommarens kräftskivor. Det här är originalreceptet på Västerbottensostpaj men går självklart att variera efter tycke, smak och tillfälle. Denna serveras bäst med löjrom, finhackad rödlök, dill och en klick creme fraiche. Låt det väl smaka!

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa.
3. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter).
5. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
6. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat.
9. Låt svalna.

Historien om Västerbottensost® har sina rötter i 1800-talets Burträsk. Osten vi njuter av idag har samma unika smak idag som när den skapades. Kanske är det därför som Västerbottensostpaj är så pass uppskattad?

Betygsätt

3.3 / 5. 766

Spara recept

Andra populära recept

70 MIN

3.4 / 5. 36

50 MIN

4 / 5. 4

25 MIN

3.6 / 5. 26

15 MIN

4 / 5. 2

25 MIN

4 / 5. 1

30 MIN

3.3 / 5. 3

65 MIN

3.1 / 5. 9

35 MIN

3.5 / 5. 6

Nationalostens® vänner

Bli medlem i vår ostklubb Nationalostens vänner och få möjlighet att spara dina favoritrecept, ta del av härlig matinspiration från våra nyhetsbrev och få förtur till våra evenemang. Välkommen.

vasterbottensost-fish-taco

Taco deluxe på västerbottniska

Se våra varianter på tacos som garanterat kommer att göra succé till helgen. Fishtaco, Quesadillas eller kanske kräfttacos. Testa idag!

korv

Godare vardagsmat

Upptäck nya goda vardagsrecept med Västerbottensost®

Fotograferingsguide

  1. Förbered kvittot: Se till att kvittot är plant och utan veck eller skrynklor. Om det är vikt eller skrynkligt, jämna ut det så gott det går för att förbättra bildkvaliteten.
  2. Välj rätt belysning: Fotografera kvittot i ett välbelyst rum, helst med naturligt ljus. Undvik starka skuggor eller direkt solljus som kan göra texten svår att läsa.
  3. Rätt bakgrund: Placera kvittot på en kontrastrik bakgrund, såsom en mörk yta för ljusa kvitton och en ljus yta för mörka kvitton. Detta gör det enklare för systemet att urskilja kvittot från bakgrunden.
  4. Fotograferingsvinkeln: Håll kameran direkt ovanför kvittot och parallellt med det för att undvika distorsion. Se till att hela kvittot är synligt i bildramen och att inga delar av det är avskurna.
  5. Fokusera och ta bilden: Använd kamerans autofokus för att säkerställa att texten på kvittot är skarp och tydlig. Ta bilden och granska den noggrant för att säkerställa att all text är läsbar och att hela kvittot är synligt innan du laddar upp det till systemet.

    Lycka till!

  6. Rita inte på kvittot!

Njut av midsommar

Just nu hittar du Västerbottensost® till ett extra bra pris på Coop, City Gross, Hemköp och Willys. 

Erbjudandet gäller t.o.m. 26/6.