Recept

Gravad röding med Västerbottensost® och stuvade svartrötter

4 port

Gravad röding
2 rödingfiléer eller 500 g laxfilé med skinn
2 msk salt
2 msk strösocker
2 msk gula senapsfrön
5 enbär, mortlade
3 kvistar dill, hackade
1 kvist enris, delad i mindre bitar
1 msk finrivet citronskal

Stuvade och friterade svartrötter
600 g svartrötter
1 msk pressad citron
3 msk smör
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl Västerbottensost®, riven
Salt
Solrosolja, till fritering

Gör så här:

Gravad röding: Blanda salt, socker, kryddor, kvistar och citronskal i en skål. Lägg fisken i en form och strö över blandningen, täck sedan med plastfolie och ställ in i kylskåp. Låt grava rödingen i minst 1 dygn, gärna 2 och laxen minst 2 dygn, gärna 3. Vänd filéerna en gång om dagen.

Stuvade svartrötter: Skala och skär svartrötterna i ca 5 cm bitar (spara 2 hela svartrötter till fritering). Koka bitarna i saltat vatten med citronsaft ca 4 min, de får gärna vara al dente. Låt rinna av på hushållspapper. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och vispa slätt. Tillsätt mjölk och grädde under vispning. Låt sjuda under omrörning ca 3 min tills såsen har tjocknat. Rör ner osten så att den smälter. Innan servering, vänd ner svartrötterna och värm försiktigt – stuvningen får inte koka. Smaka av med salt.

Friterade svartrötter: Skala de sparade svartrötterna och skär i 5 cm långa bitar. Hyvla dem tunt med mandolin. Värm oljan till 170°. Fritera svartrots- skivorna i oljan tills de är lätt gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.
Servera den gravade rödingen i tunna skivor med stuvade och friterade svartrötter. Toppa gärna med lite dill.

Lämna din röst!
Betyg 5 av 5 (1 röst)
Annat intressant