Logga in
Logga in
Nationaldagsmeny förrätt

Nationaldagsmeny förrätt

Förrätt med matjessill, brynt smör och bakad äggula, saltrostade hasselnötter, picklad kålrot, isad silverlök, forellrom och majonnäs med Västerbottensost®.

Ingredienser

Detta recept innehåller:
185 g Västerbottensost® Riven


4 st matjessillfiléer
1 silverlök
Vatten
Isbitar
0,5 dl vispgrädde
1 ägg
2 dl matolja

GÖR SÅ HÄR

160 MIN

Nationaldagsmeny förrätt

Matjessill:

4 st matjessillfiléer

Skär ned varje filé i fyra bitar.

Brynt smör:

80 g smör

Bryn smöret genom att fräsa det på medelhög värme och sedan sänka till en lägre temperatur när smöret ”tystnar” och det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen. Håll smöret varmt vid tillagning eller kyl ner om du ska laga rätten senare.

Saltrostade hasselnötter:

30 g hasselnötter (skållade)
2 g salt
Vatten

Placera de skållade hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Skvätt eller spraya nötterna lätt med vatten och salta dem. Rosta därefter på 200 grader i ca 3 minuter. Skär dem i mindre bitar när de kallnat.

Isad silverlök:

1 silverlök
Vatten
Isbitar

Skala och skiva löken till lökringar tunt med en mandolin. Lägg sedan i kallt vatten med några isbitar och ställ den isade silverlöken i kylen.

Bakad äggula:

4 äggulor
3 dl matolja

Lägg ned äggulorna i en passande ugnsform eller djup tallrik. Häll på oljan så att det täcker äggulorna och baka dem sedan på 63 grader varmluft i ca 1,5 timme. Låt dem sedan kylas ned i oljan.

Picklad kålrot:

1 st kålrot, liten
0,2 dl ättika
0,4 dl socker
0,6 dl vatten

Hyvla kålroten tunt på en mandolin och stansa med en stans ring eller skär bort skalet till önskad storlek. Vispa ihop ättika, socker och vatten tills sockret har löst sig och lägg sedan ned de tunna kålrotsskivorna i ättikslagen. Låt kålroten ligga i lagen i minst 1-2 timmar, den blir bara bättre av att få ligga i lagen längre.

Majonnäs med Västerbottensost®:

150 g Västerbottensost®
0,5 dl vispgrädde
1 ägg
2 dl matolja

Riv osten och lägg i en matberedare. Koka upp grädden och slå över osten och mixa till en slät massa. Tillsätt ägget och gå i med oljan i en jämn stråle under fortsatt mixning. Smaka upp med salt och om smeten känns för tjock, späd försiktigt med vatten.

Övrigt i rätten:

20 g forellrom
1 citron (zest)
35 g Västerbottensost®, finriven

Vid servering:

Lägg upp matjessillfiléerna på en tallrik tillsammans med det bakade ägget. Servera med de hackade hasselnötterna, isad silverlök, picklad kålrot och majonnäsen med Västerbottensost. Toppa med lite riven Västerbottensost, zesta lite citronskal över rätten och ringla forellrom runt om. Och servera till sist det varma brynta smöret vid bordet, slå det runt hela rätten.

 

Betygsätt

4.3 / 5. 3

Spara recept

Andra populära recept

10 MIN

4 / 5. 1

70 MIN

2.8 / 5. 4

30 MIN

3.3 / 5. 15

180 MIN

4 / 5. 1

70 MIN

4 / 5. 3

3.8 / 5. 5

35 MIN

3.5 / 5. 6

90 MIN

3.7 / 5. 12

Nationalostens® vänner

Bli medlem i vår ostklubb Nationalostens vänner och få möjlighet att spara dina favoritrecept, ta del av härlig matinspiration från våra nyhetsbrev och få förtur till våra evenemang. Välkommen.

grilladsparris1080

Hitta ditt nya favoritrecept!

Recept till vardag och fest

paj-720x720

Något sött till kaffet?

Sött och salt är en perfekt kombination. 

Fotograferingsguide

  1. Förbered kvittot: Se till att kvittot är plant och utan veck eller skrynklor. Om det är vikt eller skrynkligt, jämna ut det så gott det går för att förbättra bildkvaliteten.
  2. Välj rätt belysning: Fotografera kvittot i ett välbelyst rum, helst med naturligt ljus. Undvik starka skuggor eller direkt solljus som kan göra texten svår att läsa.
  3. Rätt bakgrund: Placera kvittot på en kontrastrik bakgrund, såsom en mörk yta för ljusa kvitton och en ljus yta för mörka kvitton. Detta gör det enklare för systemet att urskilja kvittot från bakgrunden.
  4. Fotograferingsvinkeln: Håll kameran direkt ovanför kvittot och parallellt med det för att undvika distorsion. Se till att hela kvittot är synligt i bildramen och att inga delar av det är avskurna.
  5. Fokusera och ta bilden: Använd kamerans autofokus för att säkerställa att texten på kvittot är skarp och tydlig. Ta bilden och granska den noggrant för att säkerställa att all text är läsbar och att hela kvittot är synligt innan du laddar upp det till systemet.

    Lycka till!

  6. Rita inte på kvittot!

Njut av midsommar

Just nu hittar du Västerbottensost® till ett extra bra pris på Coop, City Gross, Hemköp och Willys. 

Erbjudandet gäller t.o.m. 26/6.