Galetter fyllda med Västerbottensost och fikon

35 min

Ingredienser

250 gram pajdeg på rulle (eller egen deg)
4 färska fikon
4 msk cream cheese
80 gram riven Västerbottensost
1 ägg till pensling
Valnötter
Honung

Västerbottensost i en galette ger en härligt kraftig smak.

Gör så här

Västerbottensost i en galette ger en härligt kraftig smak. Galette är ungefär som en paj fast lagas utan en form. Det gör att du kan forma den precis som du vill. Jag valde att göra runda minigaletter fyllda med ost och fikon. Vill du testa något annat än fikon rekommenderar jag päron eller varför inte sparris. Baka galetten antingen på egengjord pajdeg eller färdigköpt som finns på rulle. Smaklig spis!

Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut pajdegen och stansa ut fyra cirklar, ca 13 cm. Degen räcker till en till om du kavlar ut den. Bre ca 1 msk cream cheese på varje degsplatta men inte ända ut på kanten. Strö över riven Västerbottensost. Toppa med fikonskivor, 5 skivor på varje galette. Vik över kanterna. Ställ galetterna i frysen i ca 5 minuter så formen håller i sig under gräddning. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen, i ca 15 minuter. Ringla honung över och strö hackade valnötter. Servera!

Diana Dontsova

Mitt namn är Diana Dontsova och jag jobbar som matstylist och fotograf samtidigt som jag matbloggar på Femina.se. Hos mig hittar du både sött och salt, samt en hel del glutenfria recept. Att baka på olika mjölsorter är både kul och utmanande. Därför kommer dessa minigaletter även att finnas som ett glutenfritt alternativ på bloggen.
När jag lagar mat tänker jag på smak, färg och upplägg. En rätt får gärna se inbjudande ut utan att för den delen vara komplicerad. Matlagning ska vara enkelt och något att njuta av i sällskap med andra. Matbordet är trots allt den mest naturliga samlingspunkten i ett hem. Mer av mig kan du se på Instagram och på min blogg BY DIADONNA. Jag har även en Facebook, By Diadonna där du kan följa vad jag lagar och bakar. Välkommen till mig och min mat!

How useful was this post?

Lämna din röst

Average rating 3.7 / 5. Vote count: 10

No votes so far! Be the first to rate this post.