Recept

Friterade lökringar med pepprig ostdipp

Kristin Johansson

Västerbottensost_litenMitt namn är Kristin Johansson och jag är en matglad Kostekonom som bor med min fina kock Patrik och våra galna ongar Elsie och Bibbi i Göteborg. Jag jobbar med mat i olika, roliga former. Som kokboksförfattare, matinspiratör hos Mat.se, som redaktör hos Kokaihop.se och Spisa.nu. Jag driver en blogg som heter Kristins.biz som mestadels handlar om mat men även mycket om vårt liv med barnkaos, träning och det där eviga livspusslet. Vår matfilosofi handlar om matglädje. Mat skall göra gott för hela kroppen. Vi behöver hälsosam mat, men vi behöver även mat som gör oss glada, som får oss att uppleva, som fungerar i vår vardag och som är hållbar i längden för ALLA parter. Efter matglädje kommer sunt förnuft. Något vi har tappat lite längs med vägen, men sakta men säkert hittar vi tillbaka till ett tankesätt med säsong, närodlat och rena produkter. Det behöver inte vara krångligare än så, vilket blir det tredje ledordet – att inte krångla till saker.

Friterade lökringar med pepprig ostdipp

Att laga mat med Västerbottenost är ärligt talat inte så svårt, och ett ganska tacksamt uppdrag att få. En god, lagrad ost kan nämligen piffa upp vilken rätt som helst och vi använder det väldigt mycket här hemma. Vi har ofta stora middagar med vänner och mycket barn. Något som har gjort att välkomstsnacksandet har fått en ny roll. Barnen behöver en god stund på sig att springa av av sig alla myror i brallorna. Och vi vuxna har liksom inget emot att addera fler rätter till vår middag. Perfekt välkomstsnacks – knapriga, friterade lökringar som dippas i en varm sås på Västerbottenost som fått lite extra smakskjuts av rosé-, grön- och svartpeppar.

Ingredienser

För 4 portioner

2-3 gula lökar
1 dl mjöl
1 dl pankomjöl
5-10 dl olja

Smet
1 msk mjöl
2 msk pulvermospulver
2 msk maizena
1 dl bubbelvatten

Olja – Man kan använda frityrolja, eller en vanlig rapsolja. Använder man en fritös så går det åt mycket mer olja, använder man en mindre kastrull så går det åt mindre. När man friterar så tänk dock alltid på att – stänga av fläkten, flytta på ongarna och ha ett lock till hands om det mot förmodan skulle börja brinna. Friterar man så här lite så kan man sila av oljan och använde den igen.

Pepprig ostsås

4 dl riven Västerbottenost
1 msk creme fraiche
en näve mortlad peppar – här var det rosépeppar, grönpeppar & svartpeppar
en skvätt hetta vid sidan om.

Gör såhär:
Lökringar – Skala och skär löken i ganska breda skivor. Blanda ihop frityrsmeten. Doppa först lökringen i mjöl, sedan i smet och sedan i pankomjöl. Hetta upp olja i en panna, gryta eller fritös. Fritera dem några i taget tills de fått en gyllenbrun färg och lägg dem sedan på papper.

Ostsås – Värm riven ost och crème fraîche på låg värme i en tjockbottnad kastrull. Rör tills det blir en slät sås. Smaka av med peppar. Doppa lökringar i såsen, och servera även gärna med en skvätt het chilisauce.

Lämna din röst!
Betyg 5 av 5 (3 röster)
Annat intressant