Logga in
Logga in

Bakad portabello fylld med stuvat matvete med smak av Västerbottensost®

Vegetarisk rätt med mycket smak. Portapello toppad med rostade marconmandlar och friterad jordärtskocka. Låt dig smaka!

Ingredienser

Detta recept innehåller:
200 g Västerbottensost® Riven


6 st portabello (jämna och fina)
6 st king solo vitlökar
25 g timjan
Matolja
4 st king solo vitlökar till stekning
10 g timjan till stekning
Smör
Salt

GÖR SÅ HÄR

60 MIN

Skär bort det yttersta på portabellon och skrapa ur det svarta som är inuti svampen med en matsked. Lägg dem sedan i en passande ugnsform, krossa och lägg ner vitlök, lägg även i timjan och slå på matolja så det täcker. Baka dem sedan på 130 grader varmluft i ca 40 minuter. Låt dem sedan stå och dra i oljan i någon timme.
Stek dem sedan i smör, krossad vitlök och timjan på medeltemperatur och ös dem tills de får en fin färg. Salta.

Stuvat matvete med smak av Västerbottensost

3 dl matvete
1 st gul lök (hackad)
4 dl vispgrädde
200 g Västerbottensost®, riven
Maizena redning
Smör till stekning
Salt
Svartpeppar

Koka matvetet enligt anvisning och kyl ner det när det är färdigkokt. Koka upp vispgrädden och gå i med riven Västerbottensost och vispa tills osten löst upp sig. Red sedan av så det blir tjockt som en stuvning. Smaka upp med salt och peppar.
Stek sedan den hackade löken i lite smör tills den precis börjar få färg, vänd då ner matvetet och vänd runt det med löken. Häll sedan ner stuvningen, börja med hälften och häll sedan ner så mycket du tycker behövs.

Rostade Marconamandlar

60 g Marconamandlar
Olivolja
Salt

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. När ugnen är uppe i temperatur gå då in med mandlarna och rosta dem i ca 2-3 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna. Hacka sedan ner dem i mindre bitar och vänd runt dem i lite olivolja och salt.

Friterad jordärtskocka

6 st jordärtskockor
Salt
Frityrolja eller matolja

Baka jordärtskockorna på 160 grader varmluft tills de är helt genommjuka. Kyl ner och skär dem sedan i mindre bitar. Fritera dem precis innan servering tills de får fin färg och är krispiga. Salta och servera.

Grönkål

200 g grönkål
1 st stor schalottenlök (finhackad)
Smör till stekning
Salt
Svartpeppar
Frityrolja eller matolja

Börja med att plocka bort alla stammar från grönkålen och dela sedan grönkålsbladen i två högar. Hälften ska friteras och hälften ska stekas. Använd samma olja som till jordärtskockorna och fritera grönkålen tills den är krispig utan att tappa sin gröna färg. (Var försiktig då det skvätter i början när man lägger i grönkålen, så använd en kastrull eller fritös med lock.) Lägg den färdigfriterade grönkålen på ett papper och salta.
Innan servering steks löken i smör på medelvärme utan att ta färg, resten av grönkålen vänds ner och steks hastigt utan att den tappar färg. Salta och peppra.

Syrad kålrabbi

1 st kålrabbi
0,5 dl ättika 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten

Vispa ättika, socker och vatten tills sockret har löst upp sig. Hyvla kålrabbin så tunt det går på skärmaskin, 3 skivor/portion. Stansa sedan så långt ut mot den gröna kanten som möjligt. Vacuumpacka dem sedan tillsammans med lagen.

Vid servering

Lägg den nystekta portabellon mitt på tallriken, fyll den med matvetestuvningen. Toppa med Marconamandlarna och jordärtskockan samt den stekta och den friterade grönkålen. Garnera till sist med den syrade kålrabbin och gärna några ätbara blommor.

Betygsätt

4 / 5. 2

Spara recept

Andra populära recept

20 MIN

4 / 5. 8

20 MIN

3.9 / 5. 10

25 MIN

3.8 / 5. 12

25 MIN

3.6 / 5. 23

40 MIN

3 / 5. 2

10 MIN

4 / 5. 1

25 MIN

3.3 / 5. 10

90 MIN

3.5 / 5. 6

Nationalostens® vänner

Bli medlem i vår ostklubb Nationalostens vänner och få möjlighet att spara dina favoritrecept, ta del av härlig matinspiration från våra nyhetsbrev och få förtur till våra evenemang. Välkommen.

korv

Godare vardagsmat

Upptäck nya goda vardagsrecept med Västerbottensost®

vasterbottensost-fish-taco

Taco deluxe på västerbottniska

Se våra varianter på tacos som garanterat kommer att göra succé till helgen. Fishtaco, Quesadillas eller kanske kräfttacos. Testa idag!

Fotograferingsguide

  1. Förbered kvittot: Se till att kvittot är plant och utan veck eller skrynklor. Om det är vikt eller skrynkligt, jämna ut det så gott det går för att förbättra bildkvaliteten.
  2. Välj rätt belysning: Fotografera kvittot i ett välbelyst rum, helst med naturligt ljus. Undvik starka skuggor eller direkt solljus som kan göra texten svår att läsa.
  3. Rätt bakgrund: Placera kvittot på en kontrastrik bakgrund, såsom en mörk yta för ljusa kvitton och en ljus yta för mörka kvitton. Detta gör det enklare för systemet att urskilja kvittot från bakgrunden.
  4. Fotograferingsvinkeln: Håll kameran direkt ovanför kvittot och parallellt med det för att undvika distorsion. Se till att hela kvittot är synligt i bildramen och att inga delar av det är avskurna.
  5. Fokusera och ta bilden: Använd kamerans autofokus för att säkerställa att texten på kvittot är skarp och tydlig. Ta bilden och granska den noggrant för att säkerställa att all text är läsbar och att hela kvittot är synligt innan du laddar upp det till systemet.

    Lycka till!

  6. Rita inte på kvittot!

Njut av midsommar

Just nu hittar du Västerbottensost® till ett extra bra pris på Coop, City Gross, Hemköp och Willys. 

Erbjudandet gäller t.o.m. 26/6.