Recept

Semifreddo på vanilj och Västerbottensost

Cirka 4 personer

ITALIENSK MARÄNG
90 g äggvita (ca 3 äggvitor)
10 g socker
165 g socker
60 g vatten (ca 0,6dl)

GRÄDDE
4 dl grädde
2 dl Västerbottensost®, riven

OSTCRÈME
4 stora äggulor
1/2 dl mjölk 3 %
1/2 vaniljstång
1 dl Västerbottensost®, riven

TILL SERVERING
250 g jordgubbar
50 g pistagenötter

GÖR SÅ HÄR:
Semifreddo består av tre delar som du gör separat för att sedan försiktigt vända ihop dem till en smet. Italiensk maräng: Vispa äggvitor (det får inte finnas spår av äggula) och 10 g socker hårt i en köksassistent eller med elvisp. Koka upp 165 g socker och vattnet (60 g) till 121 grader. Medan du vispar på maxfart, häll långsamt den kokheta lagen i en tunn stråle ner i äggvispet. Sänk sedan till lägsta hastighet och vispa tills marängen svalnat och blivit toppig. Kyl ner.

Ostcrème: Vispa ihop mjölk, äggulor och vaniljen från en halv urgröpt vaniljstång i en kastrull. Värm blandningen försiktigt så att den tjocknar till en kräm under vispning (den får inte koka). Vänd ner Västerbottensost och se till att osten smälter. Kyl ner.

Grädde: Vispa grädden lätt toppig, blanda ner Västerbottensost och ställ i kyl.

Smet: Vänd ner den kalla ostcrèmen i den kalla marängen. Vänd sedan ner den vispade grädden. Frys semifreddon i en plastlåda eller en plastklädd bakform minst 4–6 timmar, gärna längre. Strax innan servering, vänd semifreddon ur formen. Servera med jordgubbar och hackade pistagenötter

Lämna din röst!
Betyg 5 av 5 (1 röst)
Annat intressant