Logga in
Logga in

Mandelkaka med rabarber, jordgubbar & glass

En efterrätt med mandelkaka, rabarber och jordgubb som passar perfekt till midsommar. En härlig kombination av sött & surt gör att denna kommer bli en succé!

Ingredienser

6 PORTIONER

Mandelkaka:
250 g Socker
200 g Mandelmjöl
200 g Brynt smör
1 tsk Bakpulver
4 st Ägg
Salt

Glass:
2,5 dl Mjölk
2,5 dl Grädde
5 dl Kärnmjölk
200 g Socker
180 g Äggula

Rabarbersockerlag:
4 st Rabarber
100 g Socker
130 g Vatten
Citron
1 Vaniljstång

Färska jordgubbar
Citronverbena eller citronmeliss

GÖR SÅ HÄR

90 MIN

Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull under omrörning. När smöret är gyllenbrunt och doftar kola är det klart. Ställ av från värmen.

Mixa socker, mandelmjöl, ägg, bakpulver och salt i en matberedare. Mata i det brynta smöret. Häll smeten i önskad form och baka av på 150 grader tills att innertemperaturen är 100 grader.

Vispa ägg och socker luftigt. Blanda mjölk, kärnmjölk och grädde i en gryta och vänd ner äggvispet. Värm till 85 grader och kyl ner. Slå sedan glassen i glassmaskin.

Skala rabarberna och skär i mindre bitar. Koka upp socker, vatten, citronjuice, citronzest, vaniljstång och skalen från rabarberna. Låt sjuda 4 min. Smaka av, det kan behövas lite extra socker beroende på hur sura rabarberna är. Sila sedan lagen och slå den varm över de skalade rabarberna. Låt stå minst 20 min.

Slå rikligt med lag över kakan vid servering. Toppa med rabarber, färska jordgubbar, citronverbena och glass.

Tips! Om du inte får tag i kärnmjölk kan du byta ut kärnmjölken mot gräddfil och har du inte tillgång till glassmaskin går det utmärkt att köpa färdig glass att servera till.

Betygsätt

3.7 / 5. 3

Spara recept

Andra populära recept

10 MIN

4 / 5. 1

10 MIN

3.5 / 5. 2

20 MIN

2.3 / 5. 3

70 MIN

3 / 5. 6

22 MIN

3.3 / 5. 3

25 MIN

3.7 / 5. 3

15 MIN

4 / 5. 1

10 MIN

4 / 5. 1

Nationalostens® vänner

Bli medlem i vår ostklubb Nationalostens vänner och få möjlighet att spara dina favoritrecept, ta del av härlig matinspiration från våra nyhetsbrev och få förtur till våra evenemang. Välkommen.

vasterbottensost-fish-taco

Taco deluxe på västerbottniska

Se våra varianter på tacos som garanterat kommer att göra succé till helgen. Fishtaco, Quesadillas eller kanske kräfttacos. Testa idag!

korv

Godare vardagsmat

Upptäck nya goda vardagsrecept med Västerbottensost®

Fotograferingsguide

  1. Förbered kvittot: Se till att kvittot är plant och utan veck eller skrynklor. Om det är vikt eller skrynkligt, jämna ut det så gott det går för att förbättra bildkvaliteten.
  2. Välj rätt belysning: Fotografera kvittot i ett välbelyst rum, helst med naturligt ljus. Undvik starka skuggor eller direkt solljus som kan göra texten svår att läsa.
  3. Rätt bakgrund: Placera kvittot på en kontrastrik bakgrund, såsom en mörk yta för ljusa kvitton och en ljus yta för mörka kvitton. Detta gör det enklare för systemet att urskilja kvittot från bakgrunden.
  4. Fotograferingsvinkeln: Håll kameran direkt ovanför kvittot och parallellt med det för att undvika distorsion. Se till att hela kvittot är synligt i bildramen och att inga delar av det är avskurna.
  5. Fokusera och ta bilden: Använd kamerans autofokus för att säkerställa att texten på kvittot är skarp och tydlig. Ta bilden och granska den noggrant för att säkerställa att all text är läsbar och att hela kvittot är synligt innan du laddar upp det till systemet.

    Lycka till!

  6. Rita inte på kvittot!

Njut av midsommar

Just nu hittar du Västerbottensost® till ett extra bra pris på Coop, City Gross, Hemköp och Willys. 

Erbjudandet gäller t.o.m. 26/6.