Logga in
Logga in
Kaka med Västerbottensost

Kaka med Västerbottensost®

Lyxig och elegant kaka som passar perfekt till midsommar eller påsk. Bjud nära och kära på denna och den kommer garanterat att uppskattas!

Ingredienser

Detta recept innehåller:
125 g Västerbottensost® Riven


150 g mjöl
15 g socker
3 g salt
1 st ägg
75 g mjölk
Smör till stekning

Vaniljmousse

166 g mjölk
166 g grädde
100 g socker
100 g äggula
3 st gelatinblad
400 g grädde
0,5 st vaniljstång

Seg maräng

50 g äggvita
50 g socker
50 g florsocker
10 g citronsaft

Inkokta hjortron

200 g hjortron
70 g socker
10 g rom
1 st vaniljstång
5 g citron
Vatten

Kolasås

166 g socker
83 g hjortronpuré
83 g grädde
33 g brynt smör
2 g salt

Bovetekrisp

75 g bovete
40 g mandelpraliné
75 g vit choklad
1 g salt
Olja till fritering

GÖR SÅ HÄR

Blanda ihop de torra ingredienserna och riv Västerbottensost grovt. Blanda i mjölken och ägget i det torra, sedan Västerbottensost. Blanda alla ingredienser tills degen går ihop.
Lägg ut degen på ett bord och kavla ut den till ungefär 0,5 cm tjocklek. Stansa sedan ut önskad form. Stek i panna med smör tills kakan får en fin gyllenbrun färg.

Vaniljmousse

Koka upp mjölk och den första delen grädde med vaniljstången. Blötlägg gelatinbladen.
Vispa upp socker och äggula. Häll ned ägg-vispet i kastrullen med mjölken och grädden.
Värm sedan upp blandningen till 83 grader, under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och lägg i gelatinbladen. Sila smeten och kontaktplasta, sätt in i kyl och låt svalna.
Vispa den andra delen grädde, löst! Ta ut den kalla vaniljkrämen och vispa upp den (så att eventuella klumpar försvinner). Vänd sedan ned grädden i krämen och häll upp i en spritspåse, fyll din form och frys sedan över natten.

Seg maräng

Vispa upp äggvitan lite skummig med citronsaften. Häll ned sockret och florsockret lite i taget tills allt är i. Låt sedan marängen vispas tills den får fasta toppar.
Dra ut marängen tunt på en silikonmatta (om du har schabloner, kan du använda dem till att få olika former på din maräng). Torka marängen i ugnen på 50 grader under natten.

Inkokta hjortron

Koka sockret och vattnet till en karamell med vaniljstången. När karamellen är gyllenbrun, släck den med rommen och citronsaften. Låt sedan karamellen få ett uppkok så att karamellen blir slät. Ta av från plattan, häll i hjortronen och låt stå i cirka 5-10 min, förvara sedan i kyl.
Värm upp innan servering.

Kolasås

Smält sockret i en kastrull tills färgen blir gyllenbrun. Därefter häller du ned grädden och hjortronpurén i kastrullen. Låt koka upp till 112 grader. När kolan har nått rätt temperatur, ta av kastrullen från plattan.
Ned med smöret, saltet och rör om. Sila sedan genom en sil.
Servera varm.

Bovetekrisp

Koka bovetet i saltat vatten tills det blir mjukt. Sila av och skölj med kallt vatten. Sprid sedan ut vetet på bakplåtspapper och torka över natten. (Om man inte har tillgång till en torkmaskin funkar ugnen lika bra. Sätt ugnen på 50 grader och öppna spjället.)
När det har torkat, ska bovetet friteras på 200 grader i 1-2 sekunder. Lägg sedan det friterade bovetet på papper så att allt extra fett absorberas av pappret.
Smält sedan choklad och blanda det med bovetet och praliné. Stryk ut tunt på en silikonmatta och frys. Stansa eller skär sedan ut önskad form.
Ha gärna samma form på krispet och moussen så att du kan gjuta ihop dem. Då fungerar krispet som en botten för moussen att stå på.

Övrigt i rätten

Blommor eller örter till garnering.

När du har alla momenten klara är det roligaste kvar – att sätta ihop alla komponenter på tallriken!
Du börjar med att placera den stekta kakan med Västerbottensost i mitten av tallriken/skålen, därefter tar du marängplattan och lägger på den varma kakan. Lägg den gjutna moussen på marängen och fyll mitten med de inkokta hjortronen, garnera gärna med blommor eller örter för att få lite mer färg på desserten.
När alla komponenter ligger på tallriken är det bara kolasåsen kvar, den är bra att servera varm vid bordet, där man häller såsen runt hela desserten så att man får en fin cirkel.

Betygsätt

3.8 / 5. 4

Spara recept

Andra populära recept

35 MIN

4.3 / 5. 8

115 MIN

2.8 / 5. 5

30 MIN

2.8 / 5. 4

8 MIN

3.7 / 5. 3

40 MIN

4 / 5. 1

25 MIN

4 / 5. 1

60 MIN

4 / 5. 2

10 MIN

4 / 5. 1

Nationalostens® vänner

Bli medlem i vår ostklubb Nationalostens vänner och få möjlighet att spara dina favoritrecept, ta del av härlig matinspiration från våra nyhetsbrev och få förtur till våra evenemang. Välkommen.

vasterbottensost-fish-taco

Taco deluxe på västerbottniska

Se våra varianter på tacos som garanterat kommer att göra succé till helgen. Fishtaco, Quesadillas eller kanske kräfttacos. Testa idag!

grilladsparris1080

Hitta ditt nya favoritrecept!

Recept till vardag och fest

Fotograferingsguide

  1. Förbered kvittot: Se till att kvittot är plant och utan veck eller skrynklor. Om det är vikt eller skrynkligt, jämna ut det så gott det går för att förbättra bildkvaliteten.
  2. Välj rätt belysning: Fotografera kvittot i ett välbelyst rum, helst med naturligt ljus. Undvik starka skuggor eller direkt solljus som kan göra texten svår att läsa.
  3. Rätt bakgrund: Placera kvittot på en kontrastrik bakgrund, såsom en mörk yta för ljusa kvitton och en ljus yta för mörka kvitton. Detta gör det enklare för systemet att urskilja kvittot från bakgrunden.
  4. Fotograferingsvinkeln: Håll kameran direkt ovanför kvittot och parallellt med det för att undvika distorsion. Se till att hela kvittot är synligt i bildramen och att inga delar av det är avskurna.
  5. Fokusera och ta bilden: Använd kamerans autofokus för att säkerställa att texten på kvittot är skarp och tydlig. Ta bilden och granska den noggrant för att säkerställa att all text är läsbar och att hela kvittot är synligt innan du laddar upp det till systemet.

    Lycka till!

  6. Rita inte på kvittot!

Njut av midsommar

Just nu hittar du Västerbottensost® till ett extra bra pris på Coop, City Gross, Hemköp och Willys. 

Erbjudandet gäller t.o.m. 26/6.