Logga in
Logga in
Huvudrätt

Lättrökt sotad rödingfilé och ravioli fylld med havskräfta och Västerbottensost®

Lyxig och elegant rödingfilé med egengjord ravioli som definitivt kommer att imponera på dina gäster.

Ingredienser

6 PORTIONER
Detta recept innehåller:
180 g Västerbottensost® Riven


6 st rödingfiléer (ca 150g/filé)
Salt
Svartpeppar
Olivolja

Örtmarinerad spetskål:
1 huvud spetskål
30 g gräslök
30 g dill
2 dl rapsolja
Smör
Salt

Smör med Västerbottensost® & dill:
100 g smör, rumstempererat
80 g Västerbottensost®
50 g dill
Salt

Jalapeñomajonäs:
100 g jalapeño
40 g spenat
3 dl matolja
2 st äggulor
Salt
Citronsaft

Pastadeg:
320 g durumvetemjöl
150 g äggula
70 g hela ägg

Fyllning:
6 st havskräftstjärtar (kokta och skalade)
100 g Västerbottensost®, riven
3 dl grädde
Maizena till redning
Salt och svartpeppar
Smör

Havskräftsås:
500 g havskräftskal
200 g räkor med skal
2 st gula lökar, grovt hackade
3 st tomater i klyftor
1 msk tomatpuré
1 st lagerblad
1 tsk fänkålsfrön
2,5 dl vitt vin
½ dl Calvados
2,5 dl vatten
5 dl vispgrädde
3 msk smör
Matolja till stekning
Maizena redning
Salt

Övrigt i rätten:
2 st små delikatessgurkor som hyvlas tunt på mandolin
Forellrom

GÖR SÅ HÄR

Rök rödingen i rökskåp i ca 20-30 minuter. Ta sedan ut dem och skär till dem så det bli snygga rektangulära bitar. Sota med gasolbrännare, spraya eller nappera med olivolja och salta och peppra rödingen. Servera sedan direkt.
Rödingen går att röka i förväg och kylas ner men tänk då på att baka upp den på låg temperatur, ca 80 grader till en innertemperatur på ca 40 grader och sota på dem på samma sätt.

Örtmarinerad spetskål:
Mixa gräslök, dill och rapsolja, tills oljan är ca 70 grader (alternativt, använd en termomixer). Sila sedan genom ett kaffefilter eller en silduk.
Skär bort kålbladen från roten och koka dem mjuka i saltat vatten. Kyl ner direkt i isvatten. Vacuumpacka sedan kålbladen med oljan och låt gärna ligga ett dygn innan servering.
Vid servering värm då på de marinerade kålbladen med lite smör och smaka upp med salt.

Smör med Västerbottensost® & dill:
Skär ner osten i mindre kuber. Mixa smöret med dillen och smaka upp med salt. Vänd till sist ner osten i dillsmöret. Frys sedan smöret och riv över rätten vid servering.

Jalapeñomajonäs:
Dela och gröp ur jalapeñon. Mixa den sedan med spenaten och matoljan tills det når en temperatur på ca 70 grader (alternativt, använd en termomixer). Sila genom finmaskig sil och låt stå tills oljan skiktar sig från vattnet som finns i jalapeñon. ”Skira” bort oljan från vattnet och mixa sedan upp äggulorna och tillsätt oljan i försiktigt i en fin stråle. Smaka upp med salt och citronsaft.

Ravioli fylld med havskräfta och Västerbottensost

Pastadeg:
Blanda alla ingredienser till pastadegen i en degblandare och slå ihop till en fin och homogen deg. Plasta och låt vila kyl minst 1 timme.

Fyllning:
Koka upp grädden och vispa ner riven Västerbottensost och när den har smält, red då av med maizena redning tills det blir en stuvning och smaka upp med salt och peppar. Kyl sedan ner stuvningen. Skär ner havskräftstjärtarna i mindre bitar och blanda ned dem i den kalla stuvningen.
Kavla sedan ut pastadegen med en pastamaskin till tunna ark. Klicka ut stuvningen på ena halvan av den utkavlade delen (längs med långsidan). Se till att det är lite utrymme mellan varje klick. Pensla med vatten runt om fyllningen, vik över degen och tryck till så det blir små fina kuddar. Stansa ut små fina raviolis, lägg dem på en mjölad plåt och täck med plastfilm.
Innan servering, koka då upp saltat vatten och lägg ner raviolin och låt dem koka i 1-2 minuter. Ta sedan upp dem och slunga runt dem i lite rumstempererat smör och servera.

Havskräftsås:
Fräs havskräftskalen, räkorna, lök, lagerblad, fänkålsfrön och tomatpurén i olja i en passande kastrull på medelvärme i ca 3-4 minuter. Tillsätt sedan tomatklyftorna, vin, Calvados, vatten, grädde och låt koka cirka 20 minuter. Sila sedan genom en finmaskig sil och koka ihop tills det återstår ca 4 dl av såsen. Red då av såsen med maizena redning till en fin såskonsistens och mixa till sist ner smöret och smaka eventuellt upp med salt.

Vid servering:
Lägg den sotade rökta rödingen på ena sidan av tallriken, arrangera sedan nykokt ravioli på andra sidan och lägg spetskålen tillsammans med den hyvlade gurkan med raviolin. Klicka forellrom över och spritsa ut jalapeñomajonnäs. Riv dill- och Västerbottensostsmör över pastadelen och skumma till sist upp såsen och häll den mitt på tallriken.

Betygsätt

4 / 5. 2

Spara recept

Andra populära recept

20 MIN

4 / 5. 4

20 MIN

3.5 / 5. 8

30 MIN

3 / 5. 3

20 MIN

4 / 5. 1

30 MIN

4 / 5. 1

25 MIN

2.7 / 5. 3

50 MIN

2.4 / 5. 5

6 MIN

3.3 / 5. 3

Nationalostens® vänner

Bli medlem i vår ostklubb Nationalostens vänner och få möjlighet att spara dina favoritrecept, ta del av härlig matinspiration från våra nyhetsbrev och få förtur till våra evenemang. Välkommen.

topp_pizza-1800x720

Sveriges landskapspizzor

Se vinnarpizzan i ditt landskap!

Cheesecake_1600x1600

Något sött till kaffet?

Sött och salt är en perfekt kombination. 

Fotograferingsguide

  1. Förbered kvittot: Se till att kvittot är plant och utan veck eller skrynklor. Om det är vikt eller skrynkligt, jämna ut det så gott det går för att förbättra bildkvaliteten.
  2. Välj rätt belysning: Fotografera kvittot i ett välbelyst rum, helst med naturligt ljus. Undvik starka skuggor eller direkt solljus som kan göra texten svår att läsa.
  3. Rätt bakgrund: Placera kvittot på en kontrastrik bakgrund, såsom en mörk yta för ljusa kvitton och en ljus yta för mörka kvitton. Detta gör det enklare för systemet att urskilja kvittot från bakgrunden.
  4. Fotograferingsvinkeln: Håll kameran direkt ovanför kvittot och parallellt med det för att undvika distorsion. Se till att hela kvittot är synligt i bildramen och att inga delar av det är avskurna.
  5. Fokusera och ta bilden: Använd kamerans autofokus för att säkerställa att texten på kvittot är skarp och tydlig. Ta bilden och granska den noggrant för att säkerställa att all text är läsbar och att hela kvittot är synligt innan du laddar upp det till systemet.

    Lycka till!

  6. Rita inte på kvittot!

Njut av midsommar

Just nu hittar du Västerbottensost® till ett extra bra pris på Coop, City Gross, Hemköp och Willys. 

Erbjudandet gäller t.o.m. 26/6.