Smördegspaj med grönkål och Västerbottensost

45 min

Ingredienser

1 rulle smördeg
1ekologiskt ägg
2dl vispgrädde
0,75dl fint riven Västerbottensost
1 bunt färsk grönkål
½ vitlöksklyfta
2msk smör
1 ekologiskt ägg till att pensla degen med
Salt, råsocker & svartpeppar

Här kommer ett recept som funkar lika bra på julbordet som att ha som förrätt eller varför inte till en lätt lunch. Servera den som den är eller ät den goda salta rustika pajen med några skivor rökt lax och pepparrotskräm eller varför inte hacka i lite julskinka och låt den steka med i grönkålsblandningen för att få en annan smak på fyllningen.

Gör så här

Skär ut 4st bitar av smördegen. 8×13 cm tycker jag var lagom. Vik in en liten kant(5mm) runt hela pajen. Nagga botten med en gaffel. Pensla smördegen med ett uppvispat ägg. Förgrädda pajerna på 200grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Degen kommer ”puffa” upp sig men det är bara att ta gaffeln och försiktigt platta till ytan där fyllningen ska ligga.

Strimla 10st grönkålsblad (ta bort den grövsta stjälken längs ned) Fräs sedan kålen i 1-2msk smör på medelvärme några minuter tills grönkålen mjuknat en aning. Riv över en halv vitlöksklyfta och krydda med salt, svartpeppar och en nypa råsocker. Häll över 1dl grädde och blanda väl. Grädden ska i princip dunsta bort och enbart bilda ett litet lager av härlig smak på grönkålen. Fördela grönkålen i varje pajskal.

Vispa ihop 1ägg, 1dl grädde, 0,75dl fint riven västerbottensost, salt och svartpeppar. Häll försiktigt i ca 3msk av ost och gräddblandningen runt om grönkålen i pajerna. Avsluta med att riva över lite västerbottensost. Grädda pajerna i ugnen(200grader) i ca 10 minuter eller tills dess att osten fått en fin gyllene färg. I min paj hade jag denna gång en för mig ny liten vacker grönsak som heter ”flowersprouts” men det går såklart lika bra utan.

Malin Gulding

Mitt namn är Malin Gulding och jag har sedan fem år tillbaka bloggen smultronochlavendel, där jag lagar och fotar mat. Mat som jag gärna lagar efter säsong. Jag hoppas jag med min blogg kan inspirera till enkla och smakrika recept, som oftast inte tar alltför lång tid att tillaga. Med bloggen har mitt intresse för fotografering växt och på min Instagram @wildstrawberriesandlavender finner ni fler bilder från mitt matlagande.

How useful was this post?

Lämna din röst

Average rating 3.3 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.