Svamprisotto med Västerbottensost® och chips på grönkål, jordärtskocka och prosciutto

Jag älskar svamprisotto! Krämig med mycket smak, och så något krispigt till för att få lite annan textur. Den här med västerbottensost är en riktigt favorit. Funkar lika bra som kvällsgottis i tv-soffan som bjudmiddag!

Ingredienser
2 PORTIONER

Risotton

2 bananschalottenlökar
ca 150 gram champinjoner
ca 500 gram färska kantareller
1 dl olivolja
4 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
1 liter svampbuljong (egengjord eller färdigköpt)
2 1/2 dl riven Västerbottensost
en klick smör
salt & peppar

Topping
prosciutto
grönkål + lite olivolja
2 jordärtskockor + olja till fritering
salt & chiliflakes

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 180 grader till grönkål och prosciutto och värm upp oljan till fritering. Krama grönkålen med lite olivolja och strö på salt och chiliflakes. Lägg på en plåt tillsammans med prosciutton och sätt in i ugnen. Det är klart efter ca 15-18 minuter. Grönkålen kan behövas tas ut lite innan skinkan.

Hyvla jordärtskockorna på mandolin (eller med osthyvel) och fritera tills de blir gyllenbruna. Lägg upp på en tallrik med hushållspapper och salta direkt.

Koka upp buljongen till risotton och håll den sedan varm.

Till risotton – använd en tjockbottnad kastrull.
Fräs lök, champinjoner och kantareller i olivoljan. Löken ska bli mjuk utan att ta färg. Vänd ner riset och rör 1-2 minuter tills riset blandat sig med lök och svamp. Häll på vinet och låt det nästan ånga bort helt. Sänk värmen och tillsätt ca 1/3 av buljongen. Risotto ska koka lugnt och regelbundet och man behöver röra om ofta. Beräkna koktiden för riset från att du häller på buljongen. Rör sakta och fyll på med 1-2 dl buljong i taget när riset absorberar buljongen. Se till att inget ris sitter på sidorna av kastrullen, så att allt får samma koktid. 

Koktid ca 17-20 minuter beroende på rismängd, kastrullens storlek och buljongens värme. Min risotto är oftast perfekt efter exakt 17 minuter – men smaka av!

När riset har en liten, liten kärna kvar och känns klart – ta bort kastrullen från plattan. Risotton ska då vara lös, så slå eventuellt på lite, lite till av buljongen om det inte finns något kvar. Blanda sen i osten och en klick smör, smaka av med salt och peppar.

Lägg gärna upp på varma tallrikar – toppa med grönkål, prosciutto och jordärtskocka.

Smaklig måltid

Betygsätt

4 / 5. 2

Spara recept

Andra populära recept

10 MIN

5 / 5. 2

4 / 5. 2

3.5 / 5. 4

120 MIN

4.5 / 5. 2

4 / 5. 1

5 / 5. 2

60 MIN

5 / 5. 1

2.7 / 5. 3

Svenska folket lagar

Älskar du matlagning, att skapa egna recept och sedan fota dem? Har du ett recept som du vill dela med dig av till andra? Ta chansen att publicera det här direkt på vår hemsida och inspirera andra besökare. Du behöver vara inloggad i vår ostklubb Nationalostens® vänner för möjlighet att skapa dina egna recept.

snordegssnurror1080-min

Tilltugg till helgen!

Samla familj och vänner och bjud på en festlig kväll med fantastiska tilltugg.

korv

Godare vardagsmat

Upptäck nya goda vardagsrecept med Västerbottensost®

Kampanj

Passa på! Just nu hittar du Västerbottensost 450g för endast 85kr hos din närmsta ICA Supermarket.

Erbjudandet gäller både online och i butik mellan 13/3 – 19/3