Svamprisotto med Västerbottensost® och chips på grönkål, jordärtskocka och prosciutto

Jag älskar svamprisotto! Krämig med mycket smak, och så något krispigt till för att få lite annan textur. Den här med västerbottensost är en riktigt favorit. Funkar lika bra som kvällsgottis i tv-soffan som bjudmiddag!

Ainesosia
2 ANNOSTA

Risotton

2 bananschalottenlökar
ca 150 gram champinjoner
ca 500 gram färska kantareller
1 dl olivolja
4 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
1 liter svampbuljong (egengjord eller färdigköpt)
2 1/2 dl riven Västerbottensost
en klick smör
salt & peppar

Topping
prosciutto
grönkål + lite olivolja
2 jordärtskockor + olja till fritering
salt & chiliflakes

KUINKA TEHDÄ SE

Sätt ugnen på 180 grader till grönkål och prosciutto och värm upp oljan till fritering. Krama grönkålen med lite olivolja och strö på salt och chiliflakes. Lägg på en plåt tillsammans med prosciutton och sätt in i ugnen. Det är klart efter ca 15-18 minuter. Grönkålen kan behövas tas ut lite innan skinkan.

Hyvla jordärtskockorna på mandolin (eller med osthyvel) och fritera tills de blir gyllenbruna. Lägg upp på en tallrik med hushållspapper och salta direkt.

Koka upp buljongen till risotton och håll den sedan varm.

Till risotton – använd en tjockbottnad kastrull.
Fräs lök, champinjoner och kantareller i olivoljan. Löken ska bli mjuk utan att ta färg. Vänd ner riset och rör 1-2 minuter tills riset blandat sig med lök och svamp. Häll på vinet och låt det nästan ånga bort helt. Sänk värmen och tillsätt ca 1/3 av buljongen. Risotto ska koka lugnt och regelbundet och man behöver röra om ofta. Beräkna koktiden för riset från att du häller på buljongen. Rör sakta och fyll på med 1-2 dl buljong i taget när riset absorberar buljongen. Se till att inget ris sitter på sidorna av kastrullen, så att allt får samma koktid. 

Koktid ca 17-20 minuter beroende på rismängd, kastrullens storlek och buljongens värme. Min risotto är oftast perfekt efter exakt 17 minuter – men smaka av!

När riset har en liten, liten kärna kvar och känns klart – ta bort kastrullen från plattan. Risotton ska då vara lös, så slå eventuellt på lite, lite till av buljongen om det inte finns något kvar. Blanda sen i osten och en klick smör, smaka av med salt och peppar.

Lägg gärna upp på varma tallrikar – toppa med grönkål, prosciutto och jordärtskocka.

Smaklig måltid

Tahti

4.3 / 5. 3

Tallenna reseptit
Jakaa

Muita suosittuja reseptejä

4.8 / 5. 4

30 MIN

3.3 / 5. 6

4 / 5. 1

4 / 5. 1

4.3 / 5. 4

45 MIN

2.5 / 5. 2

3.8 / 5. 4

4.3 / 5. 6

Liity juustoklubimme jäseneksi

Tallenna suosikkireseptisi, hyödynnä tarjouksiamme äläkä koskaan missaa inspiroivia ja tietoartikkeleitamme

Fotograferingsguide

  1. Förbered kvittot: Se till att kvittot är plant och utan veck eller skrynklor. Om det är vikt eller skrynkligt, jämna ut det så gott det går för att förbättra bildkvaliteten.
  2. Välj rätt belysning: Fotografera kvittot i ett välbelyst rum, helst med naturligt ljus. Undvik starka skuggor eller direkt solljus som kan göra texten svår att läsa.
  3. Rätt bakgrund: Placera kvittot på en kontrastrik bakgrund, såsom en mörk yta för ljusa kvitton och en ljus yta för mörka kvitton. Detta gör det enklare för systemet att urskilja kvittot från bakgrunden.
  4. Fotograferingsvinkeln: Håll kameran direkt ovanför kvittot och parallellt med det för att undvika distorsion. Se till att hela kvittot är synligt i bildramen och att inga delar av det är avskurna.
  5. Fokusera och ta bilden: Använd kamerans autofokus för att säkerställa att texten på kvittot är skarp och tydlig. Ta bilden och granska den noggrant för att säkerställa att all text är läsbar och att hela kvittot är synligt innan du laddar upp det till systemet.

    Lycka till!

  6. Rita inte på kvittot!

Njut av midsommar

Just nu hittar du Västerbottensost® till ett extra bra pris på Coop, City Gross, Hemköp och Willys. 

Erbjudandet gäller t.o.m. 26/6.