Logga in
Logga in

Hur dukar du i påsk?

Stylat, fotograferat och skrivet av Lina Isaksson, inredare och stylist.

Blanda gammalt och nytt

Här har jag skapat en dukning i vårens toner grönt, gult, rosa och aprikos.

Duken i pastelltoner, som kan vara ett tyg du har hemma, sätter som jag nämnde tidigare tonen för dukningen. Porslinet med små blommor för tankarna till sommaren och är ett loppisfynd. Våga blanda gammalt porslin med nytt, det är kontrasterna som skapar en härlig känsla. 

Påskägg som blivit gamla och slitna kan få nytt liv med ett tygöverdrag och ett band. Fyll med chokladägg, en tänkvärd text eller en rolig aktivitet att göra tillsammans.

Västerbottensost®
Västerbottensost®

Tyg runt osten

Osten har fått plats på ett handgjort keramikfat med ett linneband runt som är färgat i avokado, vilket ger en ljus rosa ton. Har du ett ljust enfärgat linne- eller bomullstyg hemma är färga tyg en rolig aktivitet. Använd t ex avokado, rödlök, gullök, blåbär eller gurkmeja att färga med. Börja med att koka bär eller grönsaker i vatten ca en timme tillsammans med lite vinäger. Sila av resterna och lägg i ett vitt linne- eller bomullstyg och låt koka ytterligare en timme. Låt det svalna och sedan stå i ca ett dygn innan du sköljer av tyget, låt torka. 

Bordet är dekorerat med blommor i grönt, gult och aprikos, franska tuplaner blandat med ranunkler och alstroemeria, placerade i gamla pressade glasvaser i klarglas. Kanske något som redan finns i skåpet hemma. Ljusen i olika pastelltoner blir en härlig detalj som plockar upp färgerna i duken och blommorna.

Tänkvärd text

Kanske har du ett tyg liggandes hemma som kan användas att klippa till tygservetter. Här har jag använt enfärgade gröna servetter ihop med ljust gula band. På tallriken hittar varje gäst en tänkvärd text/dikt som blir en personlig detalj till dukningen.

Använd gärna gamla brickor, som även det kan hittats på loppis, för att ställa fram små glas med läskande hemmagjord citronlemonad, som är fint att dekorera med penséer. 

Här har jag använt en mässingsbricka som plockar upp de gula tonerna i duken och förstärker den varma känslan. Glasen är ett arvegods likaså de gamla besticken.

Västerbottensost®

NATIONALOSTENS VÄNNER

Bli medlem i vår ostklubb Nationalostens vänner och få möjlighet att spara dina favoritrecept, ta del av härlig matinspiration från våra nyhetsbrev och få förtur till våra evenemang. Välkommen.

Västerbottensost®
Västerbottensost®

Duken får sätta tonen

Börja med att välja ut en duk som får sätta tonen för hela dukningen. Här används ett blommigt tyg i mjuka gröna, lila och gula toner. Använd gärna något du har hemma, kan vara allt från en duk, tyg du sparat, en gardinlängd eller tyg du hittat på second hand.

Som bordstablett används tapet, kanske har du en bit över från ett projekt. Här blir det en fin kontrast med den grönrutiga tapeten mot den blommiga duken.

Blanda gärna snittblommor i mjuka pastelltoner med gröna krukväxter som slingrar sig över bordet. Krukväxterna har fått ett linnetyg runt som ger en mjuk känsla till dukningen.

Servetter av tyg du har hemma

Tygservetter i ett grönt småmönstrat tyg, har klippts från ett tyg som legat i gömmorna. Tygbandet som klippts i smala remsor kommer från ett gammalt linnetyg.

Porslinet är både handgjord keramik samt second hand fynd. De gamla besticken är ärvda, vilka ofta finns att hitta på loppis eller din lokala second hand butik.

Bordet har dekorerats med mässingsljusstakar som ger värme till dukningen och binder ihop de gula tonerna. De lila ljusen flörtar med de lila tonerna i duken samt de lila tygbanden runt servetterna. Det är de små detaljerna som knyter ihop helheten.

Västerbottensost®
Västerbottensost®

Gör egna små strutar

Små strutar i tapet är ett mysigt pyssel och kan tillverkas i papper man har hemma. Använd gärna som en liten gåva vid varje kuvert, lägg i några chokladägg eller en liten present, alt som dekoration att hänga i påskriset.

Hoppas detta kan inspirera till våren och påskens dukning.

Fotograferingsguide

  1. Förbered kvittot: Se till att kvittot är plant och utan veck eller skrynklor. Om det är vikt eller skrynkligt, jämna ut det så gott det går för att förbättra bildkvaliteten.
  2. Välj rätt belysning: Fotografera kvittot i ett välbelyst rum, helst med naturligt ljus. Undvik starka skuggor eller direkt solljus som kan göra texten svår att läsa.
  3. Rätt bakgrund: Placera kvittot på en kontrastrik bakgrund, såsom en mörk yta för ljusa kvitton och en ljus yta för mörka kvitton. Detta gör det enklare för systemet att urskilja kvittot från bakgrunden.
  4. Fotograferingsvinkeln: Håll kameran direkt ovanför kvittot och parallellt med det för att undvika distorsion. Se till att hela kvittot är synligt i bildramen och att inga delar av det är avskurna.
  5. Fokusera och ta bilden: Använd kamerans autofokus för att säkerställa att texten på kvittot är skarp och tydlig. Ta bilden och granska den noggrant för att säkerställa att all text är läsbar och att hela kvittot är synligt innan du laddar upp det till systemet.

    Lycka till!

  6. Rita inte på kvittot!

Njut av midsommar

Just nu hittar du Västerbottensost® till ett extra bra pris på Coop, City Gross, Hemköp och Willys. 

Erbjudandet gäller t.o.m. 26/6.