Logga in
Logga in
vin och mat

Grundkurs: vin

Lär dig matcha mat och dryck tillsammans med Johan Lidby vinhandel

Mat & vin

Den gamla regeln om rött vin till kött och vitt vin till fisk börjar suddas ut allt mer. Det är idag inte alls ovanligt att servera ett rött vin till fiskrätter eller ett vitt vin till både kyckling och kött. Förr var det dessutom ofta råvaran på tallriken som styrde vinvalet, så är det inte alls idag. Idag tänker vi mer på vad det är för smaker på tallriken och hur tillbehören ser ut. Ju lättare en maträtt är, desto lättare bör vinet vara och tvärtom, en maträtt med mycket smaker vill gärna ha ett fylligare vin.

Vin till mat

Viktigast av allt är att tänka att det faktiskt inte finns något facit. Däremot bör man alltid matcha kvalitet på både vinet och maten. En fin och festlig middag förtjänar ett likvärdigt vin, samtidigt som en vardagsrätt oftast passar bäst med ett lite enklare vin.

vin till mat
Gemensamma nämnare

Mat och vin är bra kompisar och därför är det bra att hitta gemensamma nämnare som speglar både maten och vinet. På så sätt lockar man fram det bästa i både maten och vinet. Exempelvis om du har mat med mycket peppriga toner och vill lyfta just den smaken, då bör du servera ett vin med peppriga toner som tex Syrah eller Zinfandel.

Syra

En bra grundregel är att mat med mycket syra passar bäst ihop med vin med hög syra, såsom exempelvis Riesling eller Pinot Noir.

Sött

Mat med sötma matchas gärna med fruktsötma i vinet. Grundregeln är att ju sötare mat, desto sötare vin. Söt mat behöver inte bara vara desserter utan kan också vara det vi gärna grillar som penslar med en sötare glaze. Även tillbehören kan vara söta, såsom grillad majs, ugnsrostade rotfrukter eller en sötare sås. Här är det bra att välja ett vin med mycket frukt och även om vinet egentligen inte är så sött, så kommer det uppfattas så. Shiraz från Australien brukar vara perfekt till grillat.

Salt

Salt i maten gör vinet mildare. Alla viner tycker om salt! Sältan gör att både syra och strävhet dämpas lite och vinet upplevs mjukare. Charkbrickan med italienska delikatesser är ett bra exempel där italienska viner från Toscana passar mycket bra och där vinet tillsammans med den salta maten kommer upplevas mjukare.

Västerbottensost®
Hetta

Stark mat, exempelvis asiatisk mat balanseras bäst med ett fruktigare vin. Här är ofta Riesling ett bra alternativ och gärna de med lite mer sötma i. Röda viner passar ofta inte lika bra när maten är åt det starkare hållet.

Tanniner

När man pratar vin nämns ofta ordet tanniner. Tanniner är det lite sträva, eller beska man ibland kan känna i vinerna. De kommer antingen från druvskalen eller från de ekfat där vinerna lagras. Sangiovese och Nebbiolo är druvor som ofta innehåller mycket tanniner. Tanninrika viner passar ofta utmärkt till fetare maträtter såsom entrecôte med kryddsmör och ungsrostade postatisar. Tanninerna binder ihop maten och vinet på ett fint sätt.

Ost

Klassiskt tänk är ju att man serverar rött vin till ostbrickan, men många gånger kan det faktiskt vara lättare att matcha osten med ett vitt vin. De vita vinerna innehåller ofta mer frukt och inga tanniner alls vilket gör att det är lättare att matcha med ost. Exempelvis hårdostar passar mycket bra ihop med ett vin med mycket smak och gärna lite fatkaraktär, typ ekfatslagrad Chardonnay. Champagne kan också vara kul att servera. Både festligt och passar mycket bra med hårda ostar.

Till sist

Krångla inte till det för mycket. Det är alltid bra att ha de gemensamma smakerna i bakhuvudet. Smaka av vinet och smaka av maten och njut sedan av en härlig måltid tillsammans.

Fotograferingsguide

  1. Förbered kvittot: Se till att kvittot är plant och utan veck eller skrynklor. Om det är vikt eller skrynkligt, jämna ut det så gott det går för att förbättra bildkvaliteten.
  2. Välj rätt belysning: Fotografera kvittot i ett välbelyst rum, helst med naturligt ljus. Undvik starka skuggor eller direkt solljus som kan göra texten svår att läsa.
  3. Rätt bakgrund: Placera kvittot på en kontrastrik bakgrund, såsom en mörk yta för ljusa kvitton och en ljus yta för mörka kvitton. Detta gör det enklare för systemet att urskilja kvittot från bakgrunden.
  4. Fotograferingsvinkeln: Håll kameran direkt ovanför kvittot och parallellt med det för att undvika distorsion. Se till att hela kvittot är synligt i bildramen och att inga delar av det är avskurna.
  5. Fokusera och ta bilden: Använd kamerans autofokus för att säkerställa att texten på kvittot är skarp och tydlig. Ta bilden och granska den noggrant för att säkerställa att all text är läsbar och att hela kvittot är synligt innan du laddar upp det till systemet.

    Lycka till!

  6. Rita inte på kvittot!

Njut av midsommar

Just nu hittar du Västerbottensost® till ett extra bra pris på Coop, City Gross, Hemköp och Willys. 

Erbjudandet gäller t.o.m. 26/6.