Nu lagar vi
VÄRLDENS LÅNGSAMMASTE RECEPT
med Filip Fastén

Vi lever i en värld där allting ständigt tycks gå snabbare. Allt ska ske omedelbart. I vår strävan, finns det något vi har glömt bort? Håller gamla tidens kunskap och hantverk på att gå förlorad?

Receptet

På vårt lilla mejeri i Burträsk vet vi att det som ges särskild kärlek och tid smakar mer speciellt. För att du ska få uppleva skillnaden skapar vi nu VÄRLDENS LÅNGSAMMASTE RECEPT tillsammans med stjärnkocken Filip Fastén. Under mer än ett år skördar vi det bästa från våra marker. Vi saltar, torkar, syrar och lagrar. Allt tillagas under månader av noggrannhet, omsorg och tålamod. Samtidigt, på det lilla mejeriet i Burträsk, pågår tillverkningen av Västerbottensost® som är en av ingredienserna.

Under senhöstens intåg stundar så middagen. En unik, intim kväll för alla smaksinnen, där allt på din tallrik är tillagat med noggrannhet, kärlek och tålamod. För vi vet att det som ges lång kärlek och omsorg smakar mer speciellt.

Snart släpps ett ytterst begränsat antal biljetter till middagen. Håll utkik i Västerbottensost® sociala kanaler för mer information om hur du har säkrar din plats till detta unika tillfälle.

Filip Fastén

Filip Fastén har sedan han slog igenom som Årets Kock 2014 gjort sig känd för sin unika känsla för råvaror och ursprung. Under 2018 belönades krogen han driver, Agrikultur med sin första stjärna i prestigefyllda Guide Michelin. Samarbetet Världens långsammaste recept beskriver han själv så här:
– Det här receptet blir unikt och samarbetet är både inspirerande och utmanande för mig som kock. Samtidigt kan den här processen bidra till utveckling av nya spännande metoder att ta tillvara råvaror. Även om jag alltid ger råvaran respekt, gör vi det här med en långsamhet och eftertanke, helt utifrån vad naturen har att erbjuda, säger Filip Fastén, köksmästare på Agrikultur.

Västerbottensost®

Västerbottensost® kan bara tillverkas på en enda plats – Burträsk, Västerbotten och har en tradition som sträcker sig tillbaka till 1872. Det var då Ulrika Eleonora Lindström skapade den mytomspunna osten.

– Västerbottensost® har en unik och världskänd smak. I det hemliga receptet är den långa lagringstiden en avgörande ingrediens. En stor portion kärlek och en väl bevarad norrländsk hantverkstradition, ger Västerbottensost® sin unika karaktär. Vi vill bjuda på en unik smakupplevelse av att tillsammans med Filip Fastén visa samma långsamma omsorg för alla råvaror i en hel måltid, säger Thomas Rudin, ostmästare för Västerbottensost®, i Burträsk.

Följ hela resan här!

Annat intressant