Recept

Västerbottensostpaj® med fikon och svartkål

Västerbottensostpaj® är en favorit som kan förändras i det oändliga! Olika typer av mjöl ger skillnad i krispighet och karaktär, samtidigt som nya smakkompisar ger pajen en spännande twist.

6-8 portioner, ugn 225˚

Pajdeg
2 dl dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
3 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning
1 schalottenlök, i tunna skivor
300 g svartkål
3 dl grädde
2,5 dl Västerbottensost®, riven
1 ägg
Salt
Peppar
Olja till stekning
8 st färska fikon

GÖR SÅ HÄR:

Pajdeg: Blanda smör och mjöl till en smulig massa i matberedaren eller för hand. Tillsätt vatten och salt och arbeta samman till en smidig deg. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225°. Kavla ut pajdegen och klä en pajform (ca 24 cm i diameter), nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Sänk temperaturen till 200°.

Fyllning: Fräs löken med olja i en stekpanna. Tillsätt svartkål och fräs den mjukt. Varva lök och svartkål i pajskalet. Vispa samman ägg, grädde, 2 dl riven Västerbottensost®, salt och peppar och häll ned i pajskalet. Toppa med fikon och resterande Västerbottensost®. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller till dess att pajen fått fin färg.

Många kallar pajen med den mytomspunna osten Västerbottenostpaj, Västerbottenpaj, Västerbottensostpaj, Westerbottensostpaj eller VB-paj. Kärt barn har många namn! Visste du att den korrekta benämningen är Västerbottensostpaj?

Lämna din röst!
Betyg 4.8 av 5 (5 röster)
Annat intressant