Recept

Dessertbricka med päronmarmelad, päronchips, gratinerade valnötter och Västerbottensost®

Päronmarmelad

500 g tärnat päron (ca 3 st päron)
1/2 st vaniljstång
200 g syltsocker
1 st lime, juice och zest
1 msk riven färsk ingefära
1 msk honung

Päronchips

1 st päron
1 msk florsocker

Gratinerade valnötter

1 dl valnötter
2 msk salt
2 dl vatten
1/2 dl Västerbottensost

Gör så här

Päronmarmelad:
Skala, kärna ur och tärna päronen smått. Skölj och zesta lime i en liten skål. Lägg päronbitarna i en kastrull med pressad limejuice och urgröpt vaniljstång. Koka upp och låt sjuda under lock tills päronbitarna är mjuka, ca 8–10 minuter. Tillsätt limezest, riven ingefära, syltsocker och honung. Koka upp, skumma av och sjud i ytterligare 5 minuter. Placera under tiden en glasburk i ugnen på 100 grader. Fyll upp, sätt på lock och låt svalna.

Päronchips:
Sätt ugnen på 75 grader. Hyvla päronen tunt med mandolin/osthyvel i ca 2 mm tunna skivor. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och skikta över ett tunt lager med florsocker (eventuellt lite citronsaft för att behålla färgen). Torka i ugnen i ca 4–6 timmar, vänd gärna på chipsen en gång i timmen tills de känns torra.

Gratinerade valnötter:
Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp. Dra av från plattan och låt valnötterna vila i saltlagen i ca 3 minuter medan du värmer upp en stekpanna på medelhög värme. Sila av vätskan och torr-rosta valnötterna under omrörning i ca 3–5 minuter. Alternativt rosta valnötterna i ugn på 180 grader i 10–12 minuter (rör om efter 7 minuter) och ta ut plåten efter 8 minuter för att röra om samt zesta ett tunt lager med Västerbottensost. Gratinera i ugn i ytterligare 3–4 minuter. Var försiktig så att det inte bränns.

Lämna din röst!
Betyg 3.7 av 5 (3 röster)
Annat intressant