Grönt, grillat och tillbehör

Under sommaren är grönskan i full blom. En tid att njuta av på många sätt och kanske framförallt en tid för goda middagar. Sommaren bjuder på många fina primörer och gröna råvaror, och kanske det bästa av allt är att de finns lokalt nära dig. En perfekt smaksättare och ett säkert kort för en lyckad smakupplevelse är Västerbottensost®. Med sin sälta lyfter den sötman i till exempel grönsakerna och genom grillningen skapas en ytterligare smakdimension.

Tips:
Förkorta grilltiden genom att koka hårda grönsaker nästan mjuka i förväg, då blir resultatet godare!

Tänk på att grönsaker behöver längre grilltid än kött.

Tänk på att fastare grönsaker, som exempelvis majskolvar, bör placeras mitt på grillgallret där värmen är som högst. Andra grönsaker, som exempelvis tomat och svamp, bör med sin känsligare konsistens placeras på ytterkanterna av gallret för att grillas långsamt.

Grönsaker bör vändas flera gånger så inte höljet bränns. Till skillnad från kött som inte ska vändas mer än nödvändigt.

Prova också indirekt grillning. Maten placeras på en del av grillgallret som inte har någon värmekälla precis under. Locket ska vara på, och på så vis cirkulerar värmen inuti i grillen. Indirekt grillning passar för mat som tar mer än 25 minuter att tillaga. En av fördelarna med denna metod är att man kan smaksätta maten samtidigt som den tillagas, exempelvis med en grankvist.