Ostmästarens hörna

Thomas Rudin, ostmästare i Burträsk

Thomas Rudin började som sommarjobbare på mejeriet i Burträsk 1983. Arton år senare, 2001, tog han över jobbet som Ostmästare efter att titeln först innehafts av Yngve Persson och därefter Tony Bäckström. I jobbet som Ostmästare ingår bland annat ansvaret för kvalitén hos Västerbottensost samt att vara en av väldigt få att känna till det ytterst hemliga receptet på Västerbottensost. När osten mognat i minst fjorton månader bedöms osten. Västerbottensost bedöms på en skala från ett till nio, där bara högre siffror släpps iväg till försäljning som Västerbottensost.

Frågan är förstås hur man med en så lång bakgrund fortfarande tycker det är spännande att arbeta med Västerbottensost®.

– Jag blir inte trött på det, snarare känner jag mig alert. Jag tror det ligger lite i utmaningen att bevara det speciella med Västerbottensost trots att världen omkring hela tiden ändras, det är en konstant utmaning, säger ostmästare Rudin.

– Det är en så magnifik upplevelse att vara därinne själv. Det har funnits tillfällen då jag själv varit så stolt över ostarna att jag tänkt: god natt mina små barn, fortsätter Ostmästare Rudin.

Är du nyfiken på att lära dig mer om Västerbottensost, besök oss i Burträsk!

Annat intressant