​Swisha en Västerbottensost® Mittbit som julgåva

Lagom till advent lanserar Västerbottensost® en ny tjänst där du kan swisha en Västerbottensost® Mittbit till någon du tycker extra mycket om.

Ge bort en bit av det speciella till någon speciell! Nu kan du skicka ett presentkort med en Västerbottensost® Mittbit – den allra finaste och krämigaste biten – till dina nära och kära. Det är inte för inte som den kallas för den bästa biten.

Länk: https://vasterbottensost.mobilapresentkort.se/

– Västerbottensost® har en given plats bredvid sillen, köttbullarna och grönkålen på julbordet – och på det här sättet vill vi ge en möjlighet att visa omtanke och uppskattning, nu när vi inte kan träffa våra nära och kära som vanligt till jul, säger Maria Forsner, Brand Manager för Västerbottensost®.

Västerbottensost® Mittbit 
Av varje helost på 18 kilo blir det endast två mittbitar när osten delas. Formen är rund och utan kanter och med sin fylliga, karaktäristiska smak är den perfekt till helgen, högtider och andra speciella tillfällen. Dessutom är den en mycket uppskattad gåva. Servera den rumstempererad som den är, eller skär den i bitar till ostbrickan.

För mer information, kontakta:
Maria Forsner, Brand Manager Västerbottensost® 
Email: maria.forsner@norrmejerier.se
Telefon: 070-10 88 317

En bit svensk mathistoria
Västerbottensost® har en lång och mytomspunnen historia med anor ända sedan 1872 då mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade receptet. Efter det har Ostmästare efter Ostmästare fört hantverket vidare. På samma sätt har generationer av ostälskare fört vidare traditionen att njuta av Västerbottensost®. Än idag tillverkas Västerbottensost® enligt samma hemliga recept på det lilla mejeriet i Burträsk. Och än idag är Västerbottensost® med sin unika smak, en liten men speciell bit av svensk mathistoria

Mindre plast – Västerbottensost® först ut.

Norrmejerier ska minska mängden plast i sina ostförpackningar. Ett första steg i en ambitiös plan är att minska storleken på påsarna till riven Västerbottensost®, vilket sparar 1,5 ton plast årligen.

– Vår plaststrategi innebär bland annat att alla plastförpackningar ska kunna materialåtervinnas och att endast förnyelsebar och återvunnen plast används efter 2030, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.

De nya ostförpackningarna för riven Västerbottensost® 150g och 300g införs successivt och har precis börjat nå butikshyllorna runt om i landet.

– Vi arbetar kontinuerligt med förpackningsoptimering och är glada att nu kunna ta ett steg i rätt riktning genom något så enkelt som att minska påsens höjd. Utmaningen framåt är att även byta ut dagens plastförpackning mot andra mer hållbara material, samtidigt som de lever upp till kraven på livsmedelssäkerhet, säger Lina Jonsson Product Manager för Västerbottensost®.

För ett år sedan ställde sig Norrmejerier bakom det branschgemensamma ”Plastinitiativet” där målet är att alla plastförpackningar på marknaden ska kunna återvinnas till ny plastråvara för produktion av nya plastprodukter. Idag materialutnyttjas uppskattningsvis endast 25 procent av de plastförpackningar som sätts på konsumentmarknaden i Sverige.

FAKTA:

Förändringen avser ostförpackningarna för Riven Västerbottensost 150 g och 300 g och sparar 1,5 ton plast årligen.

Läs mer om Plastinitiativet på https://www.dlf.se/plastinitiativet-2022/

För mer information, kontakta gärna:

Anna-Karin Karlsson, Hållbarhetsdirektör Norrmejerier anna-karin.karlsson@norrmejerier.se, 070-676 53 38

Lina Jonsson, Product Manager Västerbottensost® Lina.Jonsson@norrmejerier.se, 076-136 33 01

Västerbottensost® är en svensk klassiker som tillverkades första gången 1872 i Burträsk av mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. Den vällagrade hårdosten med sin helt unika smak tillverkas av mjölk från trakterna runt Burträsk och karaktäriseras av sälta, fruktighet och beska. Receptet, som är en väl bevarad hemlighet och som bara några få personer känner till, ligger i säkert förvar i mejeriet i Burträsk. Västerbottensost® fascinerar människor lika mycket idag, som för över hundra år sedan. Både i all sin enkelhet på ostbrickan och som uppskattad smaksättare i matlagning samt på brödet. Västerbottensost® kan endast tillverkas på det lilla mejeriet i Burträsk. För det är endast där, och ingen annanstans, som Västerbottensost® får sin alldeles unika smak.