Var med och skapa Sveriges landskapspizzor!

Du har säkert hört talas om våra svenska landskapsblommor, landskapsdjur och landskapsrätter – på samma sätt vill vi på Västerbottensost nu bjuda in er – svenska folket – att skapa Sveriges landskapspizzor. Alltså 25 nya pizzor som ska representera det unika i varje landskap och allt det goda vårt land har att erbjuda – från Lappland i norr till Skåne i söder.

En jury med Ostmästare Thomas Rudin och Svenska Juniorkocklandslaget väljer tillsammans ut en vinnande pizza per landskap. Utöver äran belönas vinnarna med fina pizzapriser från Gourmetstål.
Lycka till!

Vad är en
landskapspizza?

Sverige är ett fantastiskt matland med ett rikt skafferi av råvaror från skog och hav, mark och gård. Det tycker vi är värt att påminna om! Samtidigt har pizzan blivit en naturlig del av den svenska husmanskosten. Därför vill vi ge pizzan en extra dimension genom att tillföra det som är speciellt för just vårt land.

land·­skaps|pizza

Latin Pinsa provincia, substanstiv • pizza som är symbol för ett landskap • jfr landskapsrätt, landskapsblomma, landskapsdjur

Hur ser matkulturen ut i ditt landskap? Vilka råvaror och mattraditioner är du mest stolt över? Och hur skulle det se ut på en pizza tillsammans med Sveriges nationalost Västerbottensost? Knäckebrödsbotten i Dalarna? Tunnbrödsbotten i Värmland? Löjrom i Norrbotten? Rökt makrill eller böckling i Västergötland? Gås eller falafel i Skåne? Det är upp till dig. Men i slutändan handlar matglädje om att det ska smaka gott!

Juryn som ska utse Sveriges 25 landskapspizzor leds av Thomas Rudin, Ostmästare på Västerbottensost® och Emmah Strömberg, kock på Ètoile, och Eric Hristov, kock på Restaurang Hasselbo, från Svenska Juniorkocklandslaget.

Med sin expertis kommer juryn bedöma pizzornas smakkombinationer, utseende och kreativa höjd. Samtidigt kommer de leta efter lokal unicitet i form av råvaror, traditioner och tillagningssätt. Med andra ord hur väl pizzorna representerar de valda landskapen.

Utöver äran belönas skaparna av de 25 vinnande landskapspizzorna med fina pizzapriser från Gourmetstål: 1 st Pizzastål, 2 st pizzaspadar och 1 pizzaslicer, totalt värde ca 1395 kr. Tävlingen pågår mellan 30 augusti och 10 oktober 2021. Vinnarna meddelas via e-post senast två veckor efter avslutad tävling.

Thomas Rudin, Ostmästare på Västerbottensost®
Emmah Strömberg, Svenska Juniorkocklandslaget
Eric Hristov, Svenska Juniorkocklandslaget

Priser från Gourmetstål till Sveriges landskapspizzabagare

Utöver äran belönas skaparna av de 25 vinnande landskapspizzorna med fina pizzapriser från Gourmetstål: 1 st Pizzastål, 2 st pizzaspadar och 1 pizzaslicer till ett totalt värde av ca 1395 kr. Med Gourmetstålet hemma i ugnen tar du pizzan till nya kulinariska höjder. Tack vare den höga temperaturen på 420 grader påminner både smaken och sprödheten om den du får i en vedeldad ugn. Ett måste för alla pizzaälskare!

Gourmetstål är ett familjeägt företag som står för norrländsk kvalitét. Gourmetstålen tillverkas med malm från malmfälten i Norrbotten och skärs ut för hand i Västerbottens inland.

Läs mer på gourmetstal.se