Så använder du Västerbottensost® i matlagning

Västerbottensost är grynpipig, med många, små hål. Den typen av ost smälter snabbare och ger kortare trådar än rundpipiga ostar, med få, stora hål. Dessutom har den en något högre fetthalt, vilket ger ett bättre resultat i matlagning. Tack vare sin långa lagring framträder ostens smak tydligt i maten.

River över pasta

Smakstyrkan och sältan hos Västerbottensost förgyller det mesta. Allt ifrån risotto, polenta, pasta och soppa, till alla tänkbara gratänger och andra rätter som ska gratineras. Den ger en extra dimension till sallader eller krutonger och det lilla extra till både kalla och varma såser.

”Tillsätt osten mot slutet av tillagningen.”

Västerbottensost i mat
Laga mat med Västerbottensost

Svamp, bacon, bröd, nötter, ägg och smör är smaker som passar bra att kombinera med Västerbottensost. Speciellt i kombination med en väl utvald dryck. Alla grönsaker, baljväxter, fisk, kött och bär kan kombineras med osten. Bland recepten här på webbplatsen hittar du sallader, smörgåsar, kryddsmör och hela varmrätter. Västerbottensost kan även serveras som mellanrätt mellan varmrätt och dessert eller som dessert.

Serveringstips: Servera rumstempererad Västerbottensost med tillbehör som en övergång mellan olika rätter. Hjortronchutney, nybakat bröd och rostade valnötter med ett glas portvin passar bra tillsammans med osten.

Tips vid tillagning: Tillsätt osten mot slutet av tillagningen, så får du det bästa resultatet.

Annat intressant