Att välja dryck till osten

Det finns många olika drycker som är spännande att kombinera med den unika karaktären hos Västerbottensost. Vi har sammanställt några grundtips på hur du kan tänka i valet av dryck – prova dig gärna fram till din egen favorit.

Serveras Västerbottensost naturell är det klassiska ett fylligt rött vin som Amarone eller ett portvin. Ett annat säkert kort är ett vitt Bourgognevin, som möter nötigheten och syran i osten på ett ljuvligt sätt.

Lite mer vågade alternativ är att servera Västerbottensost tillsammans med en Sauternes eller sherry. Sötman i osten plockas upp fint av sötare viner, som även balanserar den pikanta beskan i osten. Viner med körsbärstoner är intressanta till osten eftersom körsbärskärnor har en bitterhet som finns i osten.

Vill du hellre bjuda på ett öl kan ett veteöl fungera bra, gärna från Belgien eller Holland. Hoegaarden tycker många är ett bra val. Ett bra alkoholfritt val kan vara en kärv och torr engelsk cider som inte har så mycket sötma, exempelvis Stoford Press.
Om du tänkt servera Västerbottensost ihop med sprit rekommenderar vi calvados, whisky, vaniljvodka eller akvavit.

När Västerbottensost ingår i maträtter spelar även de övriga ingredienserna in. En bra rekommendation är att tänka på varifrån maträtten härstammar. Ofta passar drycker från den regionen bra till. Ett annat tips är ju fylligare maträtt desto fylligare vin. Äter du en smakrik kötträtt och dricker fylligt rött vin till går det utmärkt att fortsätta med samma vin över en bit Västerbottensost. Till fiskrätter passar det bra med fruktiga vita viner och till soppa passar det ofta bra med en sherry.

Dryckestips

Röda viner:
Barolo
Amarone
Ripasso
Shiraz

Vita viner:
Torr, fruktig champagne eller annat mousserande vin
Torrt, fruktigt vitt vin

Söta viner, starkviner:
Sauternes
Banyuls
Portvin
Setúbal
Madeira

Övriga drycker:
Sherry Calvados
Snaps, t.ex. Norrlands akvavit
Öl, gärna veteöl eller ljus lager
Cider, gärna torr

Annat intressant