Att välja dryck till osten

Det finns många olika drycker som är spännande att kombinera med den unika karaktären hos Västerbottensost®. Vi har sammanställt några grundtips på hur du kan tänka i valet av dryck – prova dig gärna fram till din egen favorit.

Västerbottensost® har en stark och smakrik karaktär och det finns många drycker som är spännande att kombinera med den unika smaken. Här kan du ta del av tips kring hur du kan tänka i valet av dryck – prova dig gärna fram till din egen favorit.

Alkoholfritt
En fyllig must, gärna från ett lokalt musteri är ett tips. Sötman från röda äpplen och svarta vinbär, en svalkande lemonad eller kallpressad juice på färska frukter fungerar fint. Tranbär, ingefära och hjortron får gärna ta plats. En lite kärvare cider passar även bra.

Röda fylliga viner
Till mustiga maträtter med Västerbottensost® passar fylliga italienska viner allra bäst. De passar även utmärkt till ostbrickan. Portvin fungerar också bra.

Vita friska viner
Till fisk och skaldjur eller lätta gröna rätter är vita friska och fruktiga viner ett bra alternativ. Ett torrt och fruktigt mousserande vin passar också utmärkt.

Öl med karaktär
Det finns många passande alternativ som går bra ihop med Västerbottensost®. En pale ale med mycket karaktär till kraftfulla och smakrika rätter eller en mörk öl med lite sötma. För ljus öl är veteöl eller en IPA ett bra val.

Söta viner
För dig som vill servera Västerbottensost® efter middagen passar söta viner eller sherry. Sötman i osten plockas upp av söta viner samt balanserar den pikanta beskan i osten. Viner med körsbärstoner fungerar även bra eftersom körsbärskärnor har en bitterhet som även finns i osten.

Ostmästarens lite starkare tips
För den lite mer vågade tipsar vår ostmästare Thomas om att hacka upp en Västerbottensost® i små kuber och marinera i en lagom rökig whisky. Det ska ge en väldigt speciell upplevelse.

Annat intressant