Den ultimata ostbrickan

Det krävs lite eftertanke för att komponera en ostbricka med variation och balans. För att ge dig chansen att lyckas med just det har vi sammanställt våra tankar kring andra ostar, läckra tillbehör och annat värdefullt.

Västerbottensost® kommer till sin fulla rätt när den serveras rumstempererad. Tar du fram den ur kylskåpet några timmar innan du ska äta den, märker du hur alla smaker kommer fram bättre.

Att välja ostar

Om du serverar ostbricka som en hel måltid är det lämpligt att beräkna ungefär 200 gram ost per person. Serverar du flera typer av ost är det ett bra tips att lägga ostarna i smakordning, från mild till stark.

”Om du serverar Västerbottensost® rumstempererad kommer smakerna fram bättre.”

Välj ut 3–5 ostar, en av varje smaktyp:

  • Hårdost, t.ex. Västerbottensost®
  • Vitmögelost, t.ex. Brie eller Camembert
  • Blåmögelost, t.ex. Cambozola, Roquefort eller Gorgonzola
  • Kittost, t.ex. Taleggio eller Port Salut
  • Färskost, t.ex. Ricotta eller cream cheese
  • Getost, t.ex. Monte Enebro eller Vit caprin

Fråga i ostdisken om vilken ost som är speciellt bra just nu, och vilka ostar som kan passa ihop med varandra. Be om att få smaka på ostarna, så behöver du inte bli överraskad eller besviken när du kommer hem.

Några passande tillbehör

Välj gärna ett neutralt bröd eller kex. Fråga i din butik efter vilka som passar de ostar du har valt. Goda tillbehör kan vara marmelad, chutneys, nötter, torkad frukt eller choklad. Tänk på att om tillbehören är väldigt många och smakrika är det svårare att känna ostens smak. Marmelad och chutneys kan beräknas till ett par matskedar per person och nötter och frukt ungefär en 0,5 dl per person.

Vad vill ni dricka till ostbrickan?

Välj dryck efter vilka ostar du har och hur de smakar. Ta hänsyn till faktorer som hur smakrik den är, syran, sältan och vilka råvaror den är gjord på. Om det är en mögelost och i så fall vilken typ påverkar vilken dryck man ska välja. Om du provar olika hårdostar för sig och dessertostar för sig så blir det lättare att kombinera med dryck eftersom de kan vara närmare varandra i smak.

Generellt passar vita, fruktiga viner bra till ost. Några grundregler är att möta ostens sälta med sött och fruktigt vin, så ju saltare ost desto sötare vin. Syra möter syra, så syrliga ostar passar bra med syrliga viner. Vita viner har en mer markerad syra än röda viner. Vit Bourgogne passar bra till alla typer av ostar baserade på komjölk, getost passar med Sauvignon Blanc och till grönmögelost är det gott med söta viner som portvin.

Annat intressant