Stengrilla din egen pizza

Har du provat att baka din egen pizza på grillen? Om inte, är det läge att göra det nu. Både smaken och sprödheten i brödet blir en helt annan än när du tillagar den i ugn.

En pizzasten ger en snabb undervärme, vilket är förklaringen till att botten blir extra spröd. Det går att grädda pizzan även utan pizzasten, men då är det bäst att grädda brödet för sig, och sedan lägga på fyllningen.

Med pizzasten får du jämnare värme och mer kontroll. Dessutom suger den åt sig fukt från pizzabotten vilket skapar där stenugnsgräddade känslan. Pizzan ska grillas med locket på för att också få värme från ovansidan. Låt ventilerna i lock och botten vara öppna, för att glöden inte ska dö.

Grädda din pizza på en pizzasten i grillen så blir smaken och sprödheten fantastisk.

För att pizzan ska gräddas snabbt och jämnt bör grillen ha minst 250 grader. Briketter passar bättre än kol eftersom att de har en jämnare och högre kvalitet samt längre bränntid. Det är viktigt för att värma upp stenen, och om man ska baka flera pizzor. Lägg gärna upp briketterna längs kanterna istället för rätt under pizzan eftersom man då riskerar att bränna botten. Grilltiden per pizza är inte särskilt lång, cirka 3–4 minuter.

374KORN

Lägg stenen på grillen så snart bricketterna glöder se till att stenen är varm innan du lägger på pizzan. Lägg på ordentligt med mjöl på stenen så att pizzan inte fastnar. Pizzastenen ska hellre vara gjord av stenmaterialet iolit än granit, eftersom granit är ömtåligt, tungt och absorberar för mycket värme. Det gör att du riskerar att bränna pizzan. Om du inte vill använda pizzasten kan du lägga pizzan direkt på gallret och grädda under lock.

Det här är några bra pizzarecept:

Annat intressant