På spaning efter matvärldens nya trender

Är vi på väg tillbaka mot våra rötter och har vi bara sett början av den ekologiska trenden? Kommer grönsaker bli det hippaste att lägga på tallriken och är vi på väg att lägga mer tid på vår matlagning för att äta mer hälsosamt? Vi har tagit en titt på några av de mest intressanta mattrenderna från USA.

IMA64936

”Vi återvinner respekten och kärleken för hantverket i matens tillverkning.”

Artisian

Den här trenden handlar om respekten och kärleken inför hantverket bakom den mat vi producerar. Genom att ta tillvara på såväl gamla tekniker som bortglömda grönsakssorter tar vi ett steg tillbaka till våra rötter och återupplivar vårt kulinariska arv. Inom trenden ryms allt ifrån bönor, tomater och picklad mat, till juicer, mjölksyra och glass med max fyra ingredienser. För att inte tala om kaffe, som är den allra trendigaste drycken. Inom trenden ryms även kött som säljs av extrema specialister, vilka tagit sin detaljkunskap inom styckning, lagring och mörning till exceptionella nivåer.

Ostar

På mejerihyllan

Ekologiska mejeriprodukter är riktigt heta i USA just nu – framför allt lokalproducerade alternativ. Förpackningarna ska framför allt vara praktiska och dessutom smidiga att köpa flera av på en gång. Färgerna som används är matta, med en gammeldags känsla som ger ett vänligt intryck. Ost är en stor trend, med både restauranger på temat ”melted cheese” och välfyllda ostdiskar som erbjuder stora valmöjligheter för konsumenterna.

Neo Veggo

Det har blivit riktigt inne att äta grönsaker igen och även sådant som tidigare har betraktats som fattigmansmat konsumeras med stor aptit. Det märks bland annat genom att grönsaker som grönkål och blomkål används på nya sätt och även tar sig in på många restaurangmenyer. Juicer är stort och grönsaker, gröna juicer och smoothies har vuxit så pass att de får egna barer. Förutom ett växande intresse för vegetariska rätter blir det allt vanligare att ta tillvara på saker som ätbart ogräs, bark och skott. Intresset har resulterat i flera olika communities, där likasinnade får chansen att dela sina tankar.

Healthy eating starts here

Kosttillskott, specialistläkare och andra snabba vägar till ökat välmående skippas till förmån att helt enkelt äta nyttigare mat. Att det tar lite längre tid spelar ingen roll. Huvudsaken är att vi får i oss sådant som gör att vi både mår bättre och samtidigt är bättre för naturen. Intresset för naturliga råvaror, medvetna val och sunda matvanor resulterar i allt ifrån nya typer av butiker och digitala hjälpmedel till en rad helt nya produkter.

Annat intressant