Osthyvelns historia

Osthyveln är ett verktyg som har spelat en viktig roll för den svenska ostkulturen – men det är en norsk uppfinning.

Osthyveln uppfanns 1925 av den norske möbelsnickaren Thor Bjørklund (1889-1975). Han hade irriterat sig på att han aldrig fick till bra ostskivor med en vanlig kniv. Thor fick idén till osthyveln sedan han provat olika verktyg i sin verkstad för att skära sådana skivor han ville ha och ett av dem fungerat särskilt bra – planhyveln.

Osthyvel

Ända sedan osthyveln uppfanns 1925 har den i princip sett likadan ut.

Osthyveln sattes i produktion 1927 i Lillehammer och sedan dess har fabriken tillverkat mer än 50 miljoner osthyvlar. Med den produktionsmodell man använde de första åren tog det en timma att färdigställa de cirka 60 arbetsmoment som krävdes innan osthyveln var klar.

Ända sedan det ursprungliga patentet registrerades 1925 har osthyveln i princip sett likadan ut. Det har inte behövts några större justeringar, eftersom hyveln utformats för att passa många typer av ost och den fungerat bra redan från början.

Trots Thors patent började konkurrenter snart tillverka kopior, vilket resulterade i några tvister i rätten. Thor insåg att det skulle vara tids- och resursödande att försöka hålla konkurrenterna på avstånd. Istället satsade han på att särskilja sina osthyvlar genom kvalitet, bättre produktionsmetoder och bra pris. I dag driver Gudbrandsdal Industrier verksamheten, sedan Thor Bjørklund & Sønner AS gått i konkurs 2009 och Gudbrandsdal köpt upp konkursboet.

Källa: bjorklund-1925.no

Annat intressant