Kockens tankar om Västerbottensost: Susanne Jonsson

Med sin fil.mag. i gastronomi och vinexamen från London har norrländska Susanne Jonsson bra koll på det här med mat och dryck. Det har bland annat resulterat i tre kokböcker, egen restaurang och många framträdanden i rutan som TV-kock. Kärleken till maten och hennes längtan efter den perfekta måltiden är drivkrafter som är perfekta i hennes företag Foodie. Där utvecklar Susanne matkoncept, recept och menyer.

Det här är Susanne Jonssons tankar om det speciella med Västerbottensost:

Susanne Jonsson”Västerbottensost ligger mig varmt om hjärtat. Mitt första besök i mejeriet var 1997 med Gastronomiprogrammet, Umeå universitet. Tore Wretman och Werner Vögeli var då ostens ambassadörer sedan länge. Då blev det än mer glasklart att en ost är mer än en ost. Någon har ystat den, vänt den, smakat av den och tagit den till dig.

”En väl bevarad hemlighet som vi kan förlora oss i och njuta av.”

För att förklara varför Västerbottensost är så speciell kan man säga att mjölken påverkas av kornas föda som odlas på gårdarna runt Burträsk. Djuren andas ren luft, dricker rent vatten och går ute på somrarna. Härligt, vackert och unikt. En jordbruksprodukt där den speciella mjölken från Burträskkossorna tillsammans med mjölksyrakulturer och en fantastisk oststab skapar en ost för alla svenskar att vara stolta över.

Västerbottensost är en väl bevarad hemlighet, precis som det anstår en äkta kärlekshistoria, men en som vi alla kan dela och förlora oss i och njuta av. Den har sett flera generationer passera och så lär det fortsätta. Ett kulturarv till kommande generationer.”

Annat intressant