Kunglig glans vid nyinvigningen av Burträsk mejeri

Den 17 september förrättade H.M. Konungen nyinvigningen av mejeriet i Burträsk, där den Kungliga Hovleverantören Västerbottensost® tillverkas.

– Invigningen är ännu en milstolpe i Västerbottensost över hundra år långa historia, säger Norrmejeriers vd Bo Rasmussen.

Invigningen hölls på dagen 104 år efter att Johan Bexelius registrerade W-varumärket för Västerbottensost. Förutom H.M Konungen fanns bland andra Västerbottens landshövding Magdalena Andersson samt en stor samling Burträskbor på plats vid invigningen.

Konungens besök i Burträsk inkluderade en rundvandring i mejeriet samt Västerbottensost besökscenter, där HM Konungen fick ta del av såväl varumärkets historia som framtid. Den officiella invigningen inleddes med musik från Brolle och ett välkomsttal av Norrmejeriers vd, Bo Rasmussen. H.M. Konungen förklarade den utbyggda mejerilokalen officiellt invigd med ett uppskattande tal kring Västerbottensost.

Efter invigningsceremonin serverades H.M. Konungen en trerätters lunch på Västerbottensost Besökscenter tillsammans med inbjudna gäster. Norrmejeriers vd var mycket positiv i sin tillbakablick på dagen:
– Vi är väldigt nöjda med invigningen och känner oss stolta över att såväl H.M. Konungen som inbjudna gäster och ortsbor tog sig tid att närvara. Invigningen är ännu en milstolpe i Västerbottensost över hundra år långa historia och ett viktigt steg in i framtiden.

Fakta om utbyggnaden
Den nya delen av Burträsk mejeri omfattar 3500 kvadratmeter och inrymmer formfyllning, pressning, saltlake och torklager och är byggd i anslutning till den gamla mejeribyggnaden från 1938. Processen kan därmed moderniseras medan arbetet med det hemliga receptet, ystningen och slutlagringen, som är hantverk beroende av människa och kunskap, bevarats likt tidigare. Utbyggnaden möjliggör en ökning av årsvolymen från 2500 ton till 4000 ton per år, något som krävs för att bemöta den växande efterfrågan av Västerbottensost såväl nationellt som internationellt. Satsningen på utbyggnaden av mejeriet är den största investeringen i Norrmejeriers historia.

Annat intressant