Grilla som ett riktigt proffs

Om du är osäker på hur mycket kol eller briketter du behöver är grundtipset att hellre ta för mycket än för lite. Det är alltid enklare att låta det svalna om värmen blir för hög än att försöka dig på att grilla på för låga temperaturer.

Använder du tändvätska behöver du ungefär en deciliter, som du låter suga in ordentligt innan du tänder grillen. Kom ihåg att gallret ska ligga på under hela tiden, för att det ska vara hett när du börjar grilla. Gå inte i fällan att börja grilla för tidigt, det tar minst 20 minuter för att få en riktigt bra grillbädd.

”Börja inte grilla för snabbt! En bra grillbädd tar minst 20 minuter.”

Direkt grillning förbereder du med en jämnt fördelad grillbädd över botten av grillen så att värmen är lika stark över hela grillytan. Grilla gärna med locket för att ångan ska ge ett saftigare och mer smakrikt resultat. Direkt grillning passar framför allt för mindre köttbitar. Om du har större köttbitar måste de placeras högre upp från grillbädden för att de inte ska få en bränd yta och vara råa i mitten.

Indirekt grillning innebär att lägga briketterna eller kolet längs grillens sidor och det som ska grillas placeras i mitten, med locket på. Då blir hela grillen varm och fungerar i praktiken som en varmluftsugn. Indirekt grillning är en metod som passar bra för stekar och andra stora köttstycken som behöver lång tillagningstid. Ett smart tips är att placera en droppskål i mitten, som samlar upp köttsaft och olja som droppar från köttet.

Nu har du fått några handfasta tips om hur du lyckas med själva grillningen. Självklart vill vi även bjuda på några idéer om hur du kan använda Västerbottensost för att tillföra det där lilla extra till det grillade. Ett av de antagligen enklaste tipsen är att göra en kall sås av 2 dl crème fraiche, 200 g riven Västerbottensost och salt och peppar. Funkar till det mesta! Eller varför inte låta riven Västerbottensost ge smak åt en hemmagjord potatissallad? Även det en given succé.

Här har vi samlat några av våra favoritrecept, som passar extra bra när grillen är igång. Prova gärna dem!

Annat intressant