Följ Världens långsammaste recept

Världens långsammaste recept

Under sexton månader skördar vi det bästa från våra marker, från varje säsong. Varje ingrediens odlas och framställs enligt gamla tiders kunskap och kommer varsamt sås, odlas, skördas, syras, saltas, syltas och till sist tillagas som en gastronomisk upplevelse. Efter sexton långa månader ska måltiden njutas på plats i Burträsk med unika smaker man aldrig kommer glömma. En unik måltid – lika kärleksfullt tillverkad som Västerbottensost®

För vi vet att det som ges lång kärlek och omsorg smakar mer speciellt.

Steg 1: Mjölken till Västerbottensost®

Världens långsammaste måltid börjar här. På mjölkgården. Det finns många saker som gör att Västerbottensost® bara kan tillverkas i Burträsk och korna som betar på den kalkrika marken runt Burträsk är en av dem. Idag levereras den mjölk från lokala och utvalda gårdar runtom Burträsk, som om sexton månader kommer att bli den Västerbottensost® som är en av huvudingredienserna på den unika måltiden i Burträsk.

Steg 2: Morötter med sötma

Höstens skörd av lokalt odlade morötter är redo för den långa lagringen. Den bästa platsen för detta är bondgårdens dyngstack. Morötterna vakuumförpackas och tillagas sakta av värmen som plockar fram den naturliga sötman i morötterna. Exakt hur många månader det tar är svårt att förutse. Men när väl morötterna är färdiga kommer de att läggas in och lagras, så att de är klara till middagen om sexton månader.

Steg 3: Ysteri & Press av Västerbottensost®

Mjölken blir till ost

Den färska mjölken från lokala mjölkgårdar hälls ner i mejeriets stora ystkar. Där behandlas mjölken till ostmassa som sedan värms i olika steg. Det är ett kritisk moment där ostmästare Thomas Rudin använder sin långa erfarenhet för att bedöma när den har rätt förutsättningar att bli en god Västerbottensost®. Små, små justeringar här kan faktiskt påverka hur osten blir hela 16 månader senare. För kort tid i ystkaret ger en för mjuk ost medan för lång tid gör att den blir för hård och spröd ost. Man skär ett snitt i den koagulerade mjölken med en kniv och det ska ge rätt känsla i handleden. Redan då vet ostmästaren att en riktigt bra ost kan vara i görningen. Momentet kräver fingerfärdighet och går att likna med den finkänslighet som en musiker rör sig över noterna.

Tillverkningen

Pressad med linneduk
Ostmassan fylls i en form som är klädd med duk gjord av exklusivt långfibrigt linne. Först här börjar ostarna få sin karakteristiska form, som helostar med hela 18 kilo Västerbottensost®. Ostarna pressas och vänds sedan för hand, här slätas linneduken också ut för att den ska få så lite dukväck som möjligt. Erfarenhet och fingerfärdighet krävs för att få till tekniken i vändningen. När vändningen sker ser man att linneduken lämnat en tätvävd patina på helostarna.

Tillverkningen
Tillverkningen

Momentet kräver mycket hantverkskunnande. Linneduken får en fin karaktär efter några användningar.

Steg 4: Bortglömd Vitlök

Nu är det dags att ”glömma bort” vår vitlök på spishyllan under fläkten. Först förpackas den och sen får den ligga och fermenteras, tack vare värmen från all annan matlagning. Lagom till middagen kommer den vara härligt krämig och nästintill plommonlik i smaken. Sakta men säkert får den sin speciella smak.

Fermentering är en enkel konserveringsmetod som man använt sedan urminnes tider. Under processen bildas hälsosamma bakterier, nyttiga mjölksyror och smaken blir rund och mjuk.

Håll utkik! Snart gör vi nästa moment till middagen

Mer om Världens långsammaste recept

Annat intressant