En ost med kunglig glans

Att det finns en kunglig glans kring Västerbottensost är känt sedan länge. Med sin förmåga att ge maträtter en unik karaktär har osten gett många många kungligheter en minnesvärd smakupplevelse genom åren. Det här är några av dem.

Västerbottensost fanns på bordet på bröllopet mellan arvprins Gustaf Adolf och Sibylla, föräldrar till nuvarande kungen Carl XVI Gustaf. Bröllopet hölls 19–20 oktober 1932 i den tyska staden Coburg. Sammanlagt 12 helostar levererades till bröllopet.

Kunglig hovleverantör

”För att bli utsedd till Kunglig Hovleverantör ska företaget ha ett mycket gott renommé och uppfylla höga krav på etik.”

Tack vare Västerbottensost blev Norrmejerier 1990 utnämnd till Kunglig Hovleverantör, en titel som kännetecknar hög svensk kvalitet. Grunden är att ett företag levererar varor eller utför tjänster åt någon medlem av kungafamiljen. Beställningen ska komma via hovet, som självklart också betalar för sina varor. För att bli utsedd till Hovleverantör ska företaget ha ett mycket gott renommé och uppfylla höga krav på etik.

”What I love most about Sweden is the Vasterbotten cheese.” Kronprins Hassan av Jordanien, hedersdoktor vid Lunds universitet och ansedd som en av arabvärldens ledande intellektuella.

Paj med Västerbottensost var en av de svenska delikatesser som inledde bröllopsmiddagen när prinsessan Madeleines gifte sig med Chris O’Neill 8 juni 2013. Bröllopsmiddagen hölls på Drottningholms slott och pajen serverades tillsammans med primörägg från Gotland och drottkaviarskum.

Annat intressant