Så dukar en professionell matstylist

Linda Lundgren är matstylist på Agent Bauer och har stenkoll de senaste trenderna inom dukning. Här delar hon med sig av sina trendspaningar och ger tips om hur du planerar en dukning som passar perfekt för varje tillfälle.

Vilka grundtankar har du när du dukar?

Helst tycker jag att man ska använda porslin och färger som inte tar över, utan låter maten vara i fokus. Jag är ganska klassisk och föredrar runda tallrikar istället för fyrkantiga, med en naturlig känsla på porslinet. Blanda nytt med gammalt och använd gärna handgjorda och drejade detaljer i naturliga toner. Dessutom får inte besticken vara för stora och klumpiga.

Bestick, dukning
Dukning

”Naturligt och ljusa material.”

Vilka trender ser du?

Det jag märker nu är en stor trend med patinerat och industriellt. Men vi som jobbar i branschen är trötta på det nu. Det är visserligen en fin stil som jag tror kommer att leva lite längre, men vi som jobbar med det vill gå vidare. Jag tror att vi framöver kommer tillbaka till den nordiska känslan, med ljusa och vita material och klassiskt rena linjer. När jag tänker nordiskt, tänker jag på Noma-restaurangen i Köpenhamn med sina träslag och färger. Naturligt och mycket vitt. Den stilen fungerar också väldigt bra till maten när man dukar. Jag är även inne på den engelska herrgårdsstilen och bland annat är Downton Abbey en stor inspiration för mig. Det kommer också bli en trend, vilket märks även på de inredare jag jobbar med.

Hur viktigt är det att duka ”rätt”, med bestick och glas på en viss plats?

Tycker inte alls att det är viktigt att lägga bestick och sånt rätt. Man kan duka som man själv tycker är fint. Det handlar om att skapa en känsla istället för att följa regler. Jag tänker sällan på sådant, utan dukar som det blir bra.

Duka med grytorna på bordet eller servera på tallrikar?

Jag gillar att ställa fram sakerna på bordet och lägger nästan aldrig upp maten. Det är inte den inte den typen av mat jag lagar. Jag skulle hellre satsa på snygga grytor än en snygg servis. Det blir inte lika stelt med grytor och man kan servera direkt ur dem.

Gryta

Några praktiska tips?

Det är trevligt när man är förberedd i köket och har hackat, skalat och städat i god tid. Så att man slipper stå och göra det när gästerna kommer. Då kan man ta hand om gästerna istället för att laga mat. Jag är kanske lite skadad från min tid som kock, men jag tycker att det ska vara rent i köket.

Har du några tips på dekorationer?

Det kan vara väldigt fint om man får in levande material som blomsterarrangemang och kvistar. Men även om det kan vara fantastiskt med stora blomsterarrangemang tar det lätt över på bordet. Satsa hellre då på några små vaser med några få blomkvistar. För min del tycker jag att less is more. Istället för vanliga servetter kan man använda snyggt vikta kökshanddukar. Ljus är också jättehärligt och jag använder alltid mycket levande ljus. Jag försöker alltid få till en känsla när jag dukar och tycker att man kan skapa olika känslor beroende på vilken mat man lagar. Att låta dukningen komplettera känslan hos maten och verkligen gå in i den världen – till exempel franskt eller asiatiskt.

Annat intressant