Dokumentären om myterna – en av burträskborna berättar.

Dokumentären om Västerbottensost från 2008 baseras på intervjuer med burträskbor, som delar med sig av hur de själva tror att osten blev till. Eftersom det inte var skådespelare framför kameran, blev känslan genuin och filmen fick stor uppskattning.

Vi fick en pratstund med Mattias Renström, en 35-årig stenhuggare från Åbyn utanför Burträsk. Han var med i filmen och berättade om sin egen teori, som går ut på att hemligheten ligger i att osten har vant sig med Burträskborna.

Hur gick det till när ni filmade?

Det var jättekul, eftersom jag aldrig har varit med i filmbranschen. Den lilla sekunden jag var med tog i stort sett en dag när vi filmade. Eftersom jag är vice ordförande i bilklubben här i byn ville de ha med bilarna på något vis, så därför står vi vid min halvfärdiga bil. De ställde ett antal frågor, allting gick ut på varför osten blir så bra som den blir. Det fanns inte något klart manus, jag fick fylla ut som jag tyckte själv.

La du fram fler teorier än den som kom med i filmen?

Nej, jag tror att jag höll den linjen i alla svar.

Hur tycker du att filmen blev?

Den blev riktigt bra. Jag är nöjd med både min insats och slutresultatet, och jag har inte hört någon som har sagt att den är dålig. Det var också roligt att den visades på så pass många olika tv-kanaler så att alla kunde se den.

”Hemligheten bakom Västerbottensost måste ligga i orten. Burträskborna har det i ryggmärgen.”

Din teori i filmen är att osten har fått sin speciella smak för att den har vant sig med att burträskbor jobbar med den. Varför tror du det?

Det är så många teorier som florerar och det kan vara flera som är sanna. Men det har ju gjorts tester, och det går verkligen inte att få till den någon annanstans. Därför måste det ligga något i orten. Någonting som händer där den tillverkas. Handlaget har gått i arv, burträskborna har det i ryggmärgen. Det har också med förutsättningarna runt orten att göra, som mjölken härifrån. Och det har förstås också att göra med det hemliga receptet, det är mycket runt osten som är hysch-hysch.

När och var hörde du teorin om burträskbornas hantering?

Jag kom på det själv där och då, men grundlinjerna har man har med sig sen förut. Det är så mycket snack och myter. Mycket som är hemligstämplat.

Tror fler burträskbor på det?

Många tror jag tänker logiskt som mig, just att det är råvarorna på orten och ett speciellt recept. Men skulle du gå ut och fråga i Burträsk skulle du nog få lika många svar som det finns bybor.

Hur ofta äter du själv Västerbottensost? Vad tycker du om den?

Det är ju en delikatessost, den äter man inte till vardags utan mest vid högtider. Den är fantastisk. Det är en sorts speciell smak som man inte hittar någon annanstans. Klockren.

Annat intressant