Inspiration inför kräftskivan

En mathögtid med anor

Kräftskivan har en självklar plats i den svenska mat- och festtraditionen med anor som går flera hundra år tillbaka i tiden. Här har vi samlat både kära klassiker och framtida favoriter. Bläddra runt och låt dig inspireras!

Visste du förresten att…

Själva skivan i ordet kräftskiva kommer från bordet som festens mat, dryck och dekorationer dukades upp på.
Och de äldsta dokumenterade uppgifterna om kräftor i Sverige är från 1500-talet, när Erik XIV beskrev sin uppskattning för rätten.
Ända fram till 1800-talet ansågs kräftor vara en delikatess reserverad för överklassen, men i slutet av seklet blev kräftskivan ett begrepp som spreds till fler samhällsklasser.
Något de flesta av oss idag är minst sagt tacksamma för.

Från Burträsk med kärlek

Västerbottensost® har en lika lång som kärleksfylld historia. Det hela började bokstavligt talat med ett kärleksmöte.

Det var en septemberdag 1872 som Eleonora Lindström stod vid ystkaret i Burträsk när hon plötsligt överraskades av en ung friare. Tycke uppstod – och kärleksmötet mellan de båda ledde till att elden under ystningskärlet brann ut och fick tändas på nytt otaliga gånger.

Det sägs att den utdragna processen inte bara blev starten på en lång kärlekshistoria. Det blev också tillkomsten av Västerbottensost så som vi känner den än idag.

Grillat och grönt

Sommar med smaker av Västerbottensost®

Under sommaren när varma dagar följs av kvällar som aldrig tycks ta slut, vill vi ta vara på möjligheten att umgås länge över god mat och dryck. Vi äter ofta utomhus och lagar gärna maten på grillen eller över öppen eld. Familj och vänner samlas för att umgås och uppleva allt den härliga årstiden har att erbjuda.

För att du ska få möjlighet att njuta lite extra av sommarens middagar, har vi tagit fram en receptsamling där det enkla är det bästa. Goda smaker och nya sätt att använda Västerbottensost i din matlagning, blandas med värdefulla tips för dig som vill lägga lite mer grönt på grillen.

Att grilla grönt

Förkorta grilltiden genom att koka hårda grönsaker nästan mjuka i förväg, då blir resultatet godare!

Generellt behöver grönsaker längre grilltid än kött. Om du vill servera allt samtidigt bör du lägga grönsakerna på grillen ca 10–20 minuter i förväg.

Tänk på att fastare grönsaker, som exempelvis majskolvar, bör placeras mitt på grillgallret där värmen är som högst. Andra grönsaker, som exempelvis tomat och svamp, bör med sin känsligare konsistens placeras på ytterkanterna av gallret för att grillas långsamt.

Grönsaker måste, till skillnad från kött som inte ska vändas mer än nödvändigt, vändas flera gånger så inte höljet bränns.

Prova också indirekt grillning. Maten placeras på en del av grillgallret som inte har någon värmekälla precis under. Locket ska vara på, och på så vis cirkulerar värmen inuti i grillen. Indirekt grillning passar för mat som tar mer än 25 minuter att tillaga. En av fördelarna med denna metod är att man kan smaksätta maten samtidigt som den tillagas, exempelvis med en grankvist.

Visste du att du även kan grilla frukt? Bland annat mango, ananas och vattenmelon är enkla att grilla, bara att skiva och lägga på grillen.

Vi önskar dig en glad sommar med många härligt enkla grillkvällar!