Den perfekta gåvan från Burträsk – Swisha en Mittbit.
Swisha en Västerbottensost Mittbit 1 kg till någon du tycker extra mycket om. Mittbiten är vår allra finaste och krämigaste bit.
Den perfekta gåvan från Burträsk – Swisha en Mittbit.
Swisha en Västerbottensost Mittbit 1 kg till någon du tycker extra mycket om. Mittbiten är vår allra finaste och krämigaste bit.
Det finns många olika drycker som är spännande att kombinera med den unika karaktären hos Västerbottensost®. Vi har sammanställt några grundtips på hur du kan tänka i valet av dryck – prova dig gärna fram till din egen favorit.
Västerbottensost® har en stark och smakrik karaktär och det finns många drycker som är spännande att kombinera med den unika smaken. Här kan du ta del av tips kring hur du kan tänka i valet av dryck – prova dig gärna fram till din egen favorit.
Alkoholfritt
En fyllig must, gärna från ett lokalt musteri är ett tips. Sötman från röda äpplen och svarta vinbär, en svalkande lemonad eller kallpressad juice på färska frukter fungerar fint. Tranbär, ingefära och hjortron får gärna ta plats. En lite kärvare cider passar även bra.
Röda fylliga viner
Till mustiga maträtter med Västerbottensost® passar fylliga italienska viner allra bäst. De passar även utmärkt till ostbrickan. Portvin fungerar också bra.
Vita friska viner
Till fisk och skaldjur eller lätta gröna rätter är vita friska och fruktiga viner ett bra alternativ. Ett torrt och fruktigt mousserande vin passar också utmärkt.
Öl med karaktär
Det finns många passande alternativ som går bra ihop med Västerbottensost®. En pale ale med mycket karaktär till kraftfulla och smakrika rätter eller en mörk öl med lite sötma. För ljus öl är veteöl eller en IPA ett bra val.
Söta viner
För dig som vill servera Västerbottensost® efter middagen passar söta viner eller sherry. Sötman i osten plockas upp av söta viner samt balanserar den pikanta beskan i osten. Viner med körsbärstoner fungerar även bra eftersom körsbärskärnor har en bitterhet som även finns i osten.
Ostmästarens lite starkare tips
För den lite mer vågade tipsar vår ostmästare Thomas om att hacka upp en Västerbottensost® i små kuber och marinera i en lagom rökig whisky. Det ska ge en väldigt speciell upplevelse.
Det krävs lite eftertanke för att komponera en ostbricka med variation och balans. För att ge dig chansen att lyckas med just det har vi sammanställt våra tankar kring andra ostar, läckra tillbehör och annat värdefullt.
Västerbottensost® kommer till sin fulla rätt när den serveras rumstempererad. Tar du fram den ur kylskåpet några timmar innan du ska äta den, märker du hur alla smaker kommer fram bättre.
Om du serverar ostbricka som en hel måltid är det lämpligt att beräkna ungefär 200 gram ost per person. Serverar du flera typer av ost är det ett bra tips att lägga ostarna i smakordning, från mild till stark.
”Om du serverar Västerbottensost® rumstempererad kommer smakerna fram bättre.”
Välj ut 3–5 ostar, en av varje smaktyp:
Fråga i ostdisken om vilken ost som är speciellt bra just nu, och vilka ostar som kan passa ihop med varandra. Be om att få smaka på ostarna, så behöver du inte bli överraskad eller besviken när du kommer hem.
Välj gärna ett neutralt bröd eller kex. Fråga i din butik efter vilka som passar de ostar du har valt. Goda tillbehör kan vara marmelad, chutneys, nötter, torkad frukt eller choklad. Tänk på att om tillbehören är väldigt många och smakrika är det svårare att känna ostens smak. Marmelad och chutneys kan beräknas till ett par matskedar per person och nötter och frukt ungefär en 0,5 dl per person.
Välj dryck efter vilka ostar du har och hur de smakar. Ta hänsyn till faktorer som hur smakrik den är, syran, sältan och vilka råvaror den är gjord på. Om det är en mögelost och i så fall vilken typ påverkar vilken dryck man ska välja. Om du provar olika hårdostar för sig och dessertostar för sig så blir det lättare att kombinera med dryck eftersom de kan vara närmare varandra i smak.
Generellt passar vita, fruktiga viner bra till ost. Några grundregler är att möta ostens sälta med sött och fruktigt vin, så ju saltare ost desto sötare vin. Syra möter syra, så syrliga ostar passar bra med syrliga viner. Vita viner har en mer markerad syra än röda viner. Vit Bourgogne passar bra till alla typer av ostar baserade på komjölk, getost passar med Sauvignon Blanc och till grönmögelost är det gott med söta viner som portvin.
Har du provat att baka din egen pizza på grillen? Om inte, är det läge att göra det nu. Både smaken och sprödheten i brödet blir en helt annan än när du tillagar den i ugn.
En pizzasten ger en snabb undervärme, vilket är förklaringen till att botten blir extra spröd. Det går att grädda pizzan även utan pizzasten, men då är det bäst att grädda brödet för sig, och sedan lägga på fyllningen.
Med pizzasten får du jämnare värme och mer kontroll. Dessutom suger den åt sig fukt från pizzabotten vilket skapar där stenugnsgräddade känslan. Pizzan ska grillas med locket på för att också få värme från ovansidan. Låt ventilerna i lock och botten vara öppna, för att glöden inte ska dö.
Grädda din pizza på en pizzasten i grillen så blir smaken och sprödheten fantastisk.
För att pizzan ska gräddas snabbt och jämnt bör grillen ha minst 250 grader. Briketter passar bättre än kol eftersom att de har en jämnare och högre kvalitet samt längre bränntid. Det är viktigt för att värma upp stenen, och om man ska baka flera pizzor. Lägg gärna upp briketterna längs kanterna istället för rätt under pizzan eftersom man då riskerar att bränna botten. Grilltiden per pizza är inte särskilt lång, cirka 3–4 minuter.
Lägg stenen på grillen så snart bricketterna glöder se till att stenen är varm innan du lägger på pizzan. Lägg på ordentligt med mjöl på stenen så att pizzan inte fastnar. Pizzastenen ska hellre vara gjord av stenmaterialet iolit än granit, eftersom granit är ömtåligt, tungt och absorberar för mycket värme. Det gör att du riskerar att bränna pizzan. Om du inte vill använda pizzasten kan du lägga pizzan direkt på gallret och grädda under lock.
Det här är några bra pizzarecept:
Västerbottensost är grynpipig, med många, små hål. Den typen av ost smälter snabbare och ger kortare trådar än rundpipiga ostar, med få, stora hål. Dessutom har den en något högre fetthalt, vilket ger ett bättre resultat i matlagning. Tack vare sin långa lagring framträder ostens smak tydligt i maten.
Smakstyrkan och sältan hos Västerbottensost förgyller det mesta. Allt ifrån risotto, polenta, pasta och soppa, till alla tänkbara gratänger och andra rätter som ska gratineras. Den ger en extra dimension till sallader eller krutonger och det lilla extra till både kalla och varma såser.
”Tillsätt osten mot slutet av tillagningen.”
Svamp, bacon, bröd, nötter, ägg och smör är smaker som passar bra att kombinera med Västerbottensost. Speciellt i kombination med en väl utvald dryck. Alla grönsaker, baljväxter, fisk, kött och bär kan kombineras med osten. Bland recepten här på webbplatsen hittar du sallader, smörgåsar, kryddsmör och hela varmrätter. Västerbottensost kan även serveras som mellanrätt mellan varmrätt och dessert eller som dessert.
Serveringstips: Servera rumstempererad Västerbottensost med tillbehör som en övergång mellan olika rätter. Hjortronchutney, nybakat bröd och rostade valnötter med ett glas portvin passar bra tillsammans med osten.
Tips vid tillagning: Tillsätt osten mot slutet av tillagningen, så får du det bästa resultatet.
Det är självklart inte någon enkel uppgift att beskriva en så komplex och unik upplevelse som Västerbottensost. Men vi tänkte ändå göra ett försök. Då kan du ju jämföra med vad du själv tycker och se om det stämmer. Dessutom får du ju chansen att glänsa lite inför dina matgäster, om du skulle känna för det!
Doften hos Västerbottensost brukar beskrivas som aromatisk, med en underton av tryffel. Konsistensen är spröd, kristallartad och saftig.
Osten har en karaktäristiskt amper smak, som framträder bäst när det är perfekt balans mellan ostens beska del och mjölksötman. Amper är förresten ett ord som i matsammanhang kan jämföras med skarp, bitter eller kärv, vilket ju kan vara bra att veta.
Västerbottensost har en mustig sötma, med viss smak av kola. Förutom den uppenbara sältan är även fruktigheten och syrligheten tydliga beståndsdelar i den rustika och kraftfulla smak. Dessutom har Västerbottensost inslag av umami – den femte grundsmaken.
”Karaktäristiskt amper.”
Även om det mesta passar bra att servera till Västerbottensost, finns det en del smakkombinationer som förhöjer njutningen lite extra. Ett bra tips är att försöka välja tillbehör med samma smaker som osten, alternativt något som helt och hållet bryter av. Prova dig gärna fram till din egen favorit!
Eftersom Västerbottensost har en nötig smak plockas den upp fint av nötter och mandlar. Rosta gärna nötterna gyllene i ugn eller stekpanna, eller prova osten tillsammans med karamelliserade nötter. Till exempel sötmandel, valnötter, paranötter, macademianötter, pistaschnötter, pekannötter och pinjenötter.
”När du väljer tillbehör till Västerbottensost kan du plocka upp de smaktoner som finns i den, eller bryta av helt.”
Det passar utmärkt att bryta av ostens sälta med sötma och syra från frukt och bär. Ostens mjölksötma och fruktighet kommer fram fint tillsammans med exempelvis torkade aprikoser. Tänk dig äpple, päron eller hjortron. Torkade aprikoser, jordgubbar, fikon eller dadlar. Sylt och rårörda bär av vinbär eller hjortron. Marmelad och chutney – prova gärna med aprikoschutney.
Ett doftande nybakat mjukt bröd, gärna valnötsbröd eller frukt- och nötbröd är gott till osten. Kex, knäckebröd, tunnbröd och pepparkaka är andra goda alternativ.
Prova Västerbottensost tillsammans med blekselleri, rädisor, oliver och marinerad grillad paprika. Eller gör din egen pickles.
Andra spännande och kanske lite oväntade smaker att kombinera med Västerbottensost är Dijonsenap, svamp, ägg, rökta produkter som bacon, vanilj och örter.
Osthyveln är ett verktyg som har spelat en viktig roll för den svenska ostkulturen – men det är en norsk uppfinning.
Osthyveln uppfanns 1925 av den norske möbelsnickaren Thor Bjørklund (1889-1975). Han hade irriterat sig på att han aldrig fick till bra ostskivor med en vanlig kniv. Thor fick idén till osthyveln sedan han provat olika verktyg i sin verkstad för att skära sådana skivor han ville ha och ett av dem fungerat särskilt bra – planhyveln.
Ända sedan osthyveln uppfanns 1925 har den i princip sett likadan ut.
Osthyveln sattes i produktion 1927 i Lillehammer och sedan dess har fabriken tillverkat mer än 50 miljoner osthyvlar. Med den produktionsmodell man använde de första åren tog det en timma att färdigställa de cirka 60 arbetsmoment som krävdes innan osthyveln var klar.
Ända sedan det ursprungliga patentet registrerades 1925 har osthyveln i princip sett likadan ut. Det har inte behövts några större justeringar, eftersom hyveln utformats för att passa många typer av ost och den fungerat bra redan från början.
Trots Thors patent började konkurrenter snart tillverka kopior, vilket resulterade i några tvister i rätten. Thor insåg att det skulle vara tids- och resursödande att försöka hålla konkurrenterna på avstånd. Istället satsade han på att särskilja sina osthyvlar genom kvalitet, bättre produktionsmetoder och bra pris. I dag driver Gudbrandsdal Industrier verksamheten, sedan Thor Bjørklund & Sønner AS gått i konkurs 2009 och Gudbrandsdal köpt upp konkursboet.
Källa: bjorklund-1925.no
Om du är osäker på hur mycket kol eller briketter du behöver är grundtipset att hellre ta för mycket än för lite. Det är alltid enklare att låta det svalna om värmen blir för hög än att försöka dig på att grilla på för låga temperaturer.
Använder du tändvätska behöver du ungefär en deciliter, som du låter suga in ordentligt innan du tänder grillen. Kom ihåg att gallret ska ligga på under hela tiden, för att det ska vara hett när du börjar grilla. Gå inte i fällan att börja grilla för tidigt, det tar minst 20 minuter för att få en riktigt bra grillbädd.
”Börja inte grilla för snabbt! En bra grillbädd tar minst 20 minuter.”
Direkt grillning förbereder du med en jämnt fördelad grillbädd över botten av grillen så att värmen är lika stark över hela grillytan. Grilla gärna med locket för att ångan ska ge ett saftigare och mer smakrikt resultat. Direkt grillning passar framför allt för mindre köttbitar. Om du har större köttbitar måste de placeras högre upp från grillbädden för att de inte ska få en bränd yta och vara råa i mitten.
Indirekt grillning innebär att lägga briketterna eller kolet längs grillens sidor och det som ska grillas placeras i mitten, med locket på. Då blir hela grillen varm och fungerar i praktiken som en varmluftsugn. Indirekt grillning är en metod som passar bra för stekar och andra stora köttstycken som behöver lång tillagningstid. Ett smart tips är att placera en droppskål i mitten, som samlar upp köttsaft och olja som droppar från köttet.
Nu har du fått några handfasta tips om hur du lyckas med själva grillningen. Självklart vill vi även bjuda på några idéer om hur du kan använda Västerbottensost för att tillföra det där lilla extra till det grillade. Ett av de antagligen enklaste tipsen är att göra en kall sås av 2 dl crème fraiche, 200 g riven Västerbottensost och salt och peppar. Funkar till det mesta! Eller varför inte låta riven Västerbottensost ge smak åt en hemmagjord potatissallad? Även det en given succé.
Här har vi samlat några av våra favoritrecept, som passar extra bra när grillen är igång. Prova gärna dem!