Tillverkning och lagring

Västerbottensost® har tillverkats på samma sätt ända sedan mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade sitt mytomspunna recept 1872. Receptet är fortfarande en väl bevarad hemlighet som bara några få levande människor känner till. Och trots att många har försökt tillverka osten på andra platser, har det varit omöjligt på andra platser än just Burträsk. Varför, har ingen lyckats hitta en förklaring till.

Tillverkningen
Tillverkningen

Tillverkningen steg för steg

Varje dag kommer mjölk från lokala mjölkgårdar runtom Burträsk in i mejeriets stora ystkar. Det går åt drygt tio liter till varje kilo färdig Västerbottensost. Det första som händer med mjölken är att den pastöriseras, genom att värmas upp och sedan snabbt kylas ner igen. Sedan ystas mjölken för att avskilja vasslen och skapa en kornig ostmassa, som fylls i den slutliga runda formen. Formarna är 42 centimeter i diameter – större än alla andra svenska helostar. Det kan vara en av förklaringarna till ostens unika smak. Därefter läggs ostarna i press ungefär 18 timmar och vänds under tiden för hand efter ett speciellt schema. De färdigpressade ostarna läggs i en speciell saltlake tills de är exakt rätt vad gäller yta, konsistens, sälta och smak.

Tillverkningen
Tillverkningen

Ostarna vilar sig i form

För att mogna och utveckla sin unika smak lagras all Västerbottensost under minst 14 månader. Mognadslagret ligger i Ånäset, Västerbotten, och har en katedralliknande känsla. Där vilar sig de 18 kilo tunga ostarna i form, och vänds varje dag under 22 dagar innan de doppas i varmt paraffin för att skyddas.

”Trots att många har försökt tillverka osten på andra platser, har det varit omöjligt på andra platser än just Burträsk.”

Lagringen

För att avgöra om ostarna är klara tas en kärna ut med hjälp av en borr, som ostmästaren Thomas Rudin sedan bedömer med sina känsliga smaklökar, näsa, fingertoppar och ögon. Ostarna är färdiga när de har blivit godkända utifrån smak, lukt, konsistens, textur och utseende på en 9-gradig skala. Varje år produceras 140 000 ostar, som alla lever upp till de höga krav som ställs på Västerbottensost.

Lagringen
Lagringen

Thomas Rudin började som sommarjobbare på mejeriet i Burträsk 1983. Arton år senare, 2001, tog han över jobbet som Ostmästare efter att titeln först innehafts av Yngve Persson och därefter Tony Bäckström. I jobbet som Ostmästare ingår bland annat ansvaret för kvalitén hos Västerbottensost® samt att vara en av väldigt få att känna till det hemliga receptet på Västerbottensost. Lär känna honom här:

Annat intressant