Över hundra år som varumärke

Genom åren har Västerbottensost avnjutits som allt ifrån enkel vardagslyx i svenska hem, till smakförhöjande ingrediens på kungliga bjudningar och Nobelmiddagen. Med sitt karaktäristiska ”W” har varumärket med en självklar och stark position i den svenska matkulturen.

När Johan Bexelius 1910 registrerade varumärket ”W” hos Patent- och registreringsverket var det ett viktigt historiskt steg för svensk ost. Osten tillverkades på den här tiden av flera olika mejerier och kvaliteten var skiftande. Därför genomförde Johan Bexelius en för sin tid mycket ovanlig kvalitetssäkring då han lyckades ena alla mejerierna om en gemensam standard. Alla ostar som klarade kraven märktes från och med 1910 med ett inbränt, krönt ”W”, kompletterat med ostens tillverkningsår och ålder.

Västerbottensost
Foto: Olle Bengtson

Med tiden skulle Västerbottensost bli Sveriges mest uppskattade ost och idag är den en favorit bland såväl kulinariska amatörer som prisbelönta kockar i både Sverige och internationellt.

Västerbottensost
W

Mellan 1910 och 1974 användes den klassiska brännmärkningen med ett ”W” som en garanti för ostens kvalitet. Av miljöskäl ersattes kvalitetsmärkningen då med den guldfärgade etikett som används än idag.

Norrmejerier tog över ansvaret för varumärket Västerbottensost 1985 och sedan 2001 är man ensam ägare av varumärket.

W

2015 byter Västerbottensost skepnad och går tillbaka till ursprunget. Det anrika brännmärket W som registrerades redan 1910, pryder de nya förpackningarna i svart och guld. Ursprungligen användes brännmärket W som en kvalitetsstämpel på den ost som klarade ostmästarens hårda krav, en noggrannhet som nuvarande ostmästare Thomas Rudin fortfarande står fast vid. Traditionen och det genuina hantverket som ligger bakom Västerbottensost avspeglas tydligt i dekoren, samtidigt som den visar på ett modernt varumärke i tiden.

Annat intressant