Grönt & Grillat

Sommar med smaker av Västerbottensost®

Under sommaren när varma dagar följs av kvällar som aldrig tycks ta slut, vill vi ta vara på möjligheten att umgås länge över god mat och dryck. Vi äter ofta utomhus och lagar gärna maten på grillen eller över öppen eld. Familj och vänner samlas för att umgås och uppleva allt den härliga årstiden har att erbjuda.

För att du ska få möjlighet att njuta lite extra av sommarens middagar, har vi tagit fram en receptsamling där det enkla är det bästa. Goda smaker och nya sätt att använda Västerbottensost i din matlagning, blandas med värdefulla tips för dig som vill lägga lite mer grönt på grillen.

Recepten är framtagna och komponerade av gastronomen Victor Linder, utbildad vid Umeå universitet. Hans omsorg och passion för fina råvaror och läckra smakupplevelser passar utmärkt ihop med den unika smaken av Västerbottensost.

Att grilla grönt

Förkorta grilltiden genom att koka hårda grönsaker nästan mjuka i förväg, då blir resultatet godare!

Generellt behöver grönsaker längre grilltid än kött. Om du vill servera allt samtidigt bör du lägga grönsakerna på grillen ca 10–20 minuter i förväg.

Tänk på att fastare grönsaker, som exempelvis majskolvar, bör placeras mitt på grillgallret där värmen är som högst. Andra grönsaker, som exempelvis tomat och svamp, bör med sin känsligare konsistens placeras på ytterkanterna av gallret för att grillas långsamt.

Grönsaker måste, till skillnad från kött som inte ska vändas mer än nödvändigt, vändas flera gånger så inte höljet bränns.

Prova också indirekt grillning. Maten placeras på en del av grillgallret som inte har någon värmekälla precis under. Locket ska vara på, och på så vis cirkulerar värmen inuti i grillen. Indirekt grillning passar för mat som tar mer än 25 minuter att tillaga. En av fördelarna med denna metod är att man kan smaksätta maten samtidigt som den tillagas, exempelvis med en grankvist.

Visste du att du även kan grilla frukt? Bland annat mango, ananas och vattenmelon är enkla att grilla, bara att skiva och lägga på grillen.

Vi önskar dig en glad sommar med många härligt enkla grillkvällar!

[instagramy name=vasterbottensost style=lite info_pos=top info_layout=4 shape=square size=250 media=12 layout=grid link=file columns=4 speed=3000 effect=blindX ]

Annat intressant