Från Burträsk med kärlek

En kärlekshistoria – sedan 1872

Västerbottensost® har en lika lång som kärleksfylld historia. Det hela började bokstavligt talat med ett kärleksmöte. Det var en septemberdag 1872 som Eleonora Lindström stod vid ystkaret i Burträsk när hon plötsligt överraskades av en ung friare. Tycke uppstod – och kärleksmötet mellan de båda ledde till att elden under ystningskärlet brann ut och fick tändas på nytt otaliga gånger. Det sägs att den utdragna processen inte bara blev starten på en lång kärlekshistoria. Det blev också tillkomsten av Västerbottensost så som vi känner den än idag.

Sedan den septemberdagen har allting fortlöpt på samma sätt i Burträsk. Ostmästare efter ostmästare har generation efter generation utvecklat en hantverkstradition som präglas av minutiös omsorg och sällsynt ömhet. I en värld där tiden ständigt tycks gå snabbare – så vet man på det lilla mejeriet att goda ting helt enkelt måste få ta sin tid.

Precis som i alla tider tillverkas osten på mjölk från utvalda gårdar inom en radie av 10 mil från Burträsk mejeri. Och precis som i alla tider låter man varje Västerbottensost mogna under minst 14 månader.

Och den som bjuder gränslös kärlek får oftast detsamma åter. För ostmästare Thomas, hans kollegor – och alla oss andra – i form av en alldeles unik ost. En ost som rymmer alla smaker från sälta och syrlighet till nötighet och fruktighet. En tidlös delikatess som genom generationer uppskattats såväl som pålägg, på ostbrickor, i pajer, gratänger, soppor och grytor – inte minst i hembakt bröd och desserter. En lista som kan göras lika lång som ostens historia. Och naturligtvis minst lika kärleksfull.

Annat intressant