En kärlekshistoria – sedan 1872

Västerbottensost® har en lika lång som kärleksfylld historia. Det hela började bokstavligt talat med ett kärleksmöte. Det var en septemberdag 1872 som Eleonora Lindström stod vid ystkaret i Burträsk när hon plötsligt överraskades av en ung friare. Tycke uppstod – och kärleksmötet mellan de båda ledde till att elden under ystningskärlet brann ut och fick tändas på nytt otaliga gånger. Det sägs att den utdragna processen inte bara blev starten på en lång kärlekshistoria. Det blev också tillkomsten av Västerbottensost så som vi känner den än idag.

Omslagsbild

Västerbottensost® Extra Lagrad – ännu rikare och mustigare smak

Västerbottensost® Extra Lagrad har mognadslagrats i minst 24 månader. Den längre lagringstiden ger osten ännu högre arom och kristallerna blir mer framträdande vilket gör smaken ännu mer intensiv och fyllig. Med sin kraftiga karaktär lämpar den sig
särskilt som nyriven över pastarätter och risotto. Den är naturligtvis också ett fantastiskt inslag på ostbrickan. Västerbottensost Extra Lagrad kommer i gourmetbit på 165g och finns dessutom som helost på 18 kg. Du hittar dem bland dessert- och matlagningsostarna i de större matbutikerna.

Västerbottensost® Vindelnrökt® – ett kärleksfullt möte

Omslagsbild
Tillsammans med Vindelns Rökeri har vi förenat två unika och norrländska smaker i ett kärleksfullt möte. En hundraårig tradition av rökning i alvedseldade ugnar möter den framträdande aromen hos Västerbottensost®. Resultatet? En fulländad smaksättare som lyfter matlagningen till nya nivåer – oavsett om det handlar om vegetariskt, hamburgare, grillat, pizza eller ostbrickan. Västerbottensost Vindelnrökt kommer i gourmetbit på 165g och du hittar dem bland dessert- och matlagningsostarna i de större matbutikerna.

Höstens smakrika favoriter!

 

Fortsättningen på historien?

Sedan den septemberdagen har allting fortlöpt på samma sätt i Burträsk. Ostmästare efter ostmästare har generation efter generation utvecklat en hantverkstradition som präglas av minutiös omsorg och sällsynt ömhet. I en värld där tiden ständigt tycks gå snabbare – så vet man på det lilla mejeriet att goda ting helt enkelt måste få ta sin tid. Precis som i alla tider tillverkas osten på mjölk från utvalda gårdar inom en radie av sju mil från Burträsk mejeri. Och precis som i alla tider låter man varje Västerbottensost mogna under minst 14 månader.

Och den som bjuder gränslös kärlek får oftast detsamma åter. För ostmästare Thomas, hans kollegor – och alla oss andra – i form av en alldeles unik ost. En ost som rymmer alla smaker från sälta och syrlighet till nötighet och fruktighet. En tidlös delikatess som genom generationer uppskattats såväl som pålägg, på ostbrickor, i pajer, gratänger, soppor och grytor – inte minst i hembakt bröd och desserter. En lista som kan göras lika lång som ostens historia. Och naturligtvis minst lika kärleksfull.

Annat intressant