Matfotoskola – så lyckas du på Facebook och Instagram

Intresset för mat växer och med intåget av Facebook och Instagram fotar vi själva mat som aldrig förr. Men hur gör du för att ta ett matfoto som är så välkomponerat och läckert att det får maximalt gillande av alla dina vänner och följare? Fotografen Fabian Björnstjerna på Agent Bauer har stor erfarenhet av att fota mat och delar gärna med sig av sina fem bästa tips.

wästerbotten090219 044
Matfoto

”Komponera bilden efter ’huvudpersonen’ på tallriken.”

  • Det bästa är att använda befintligt ljus, gärna dagsljus, så långt det går. Undvik att använda blixten från kameran/mobilen eller riktat ljus från en lampa – det ger ett helt annat ljus än det du uppfattar med blotta ögat och kan också få färgen på maten att se annorlunda ut.
  • Se vad som kan vara ”huvudpersonen” på tallriken och komponera bilden efter det. Prova att flytta runt tallriken på bordet så att du får en intressant komposition i bilden.
  • Var inte rädd för att prova olika varianter. Ta ett steg tillbaka och få en vidare beskärning eller gå lite närmare maten. Slösa med exponeringar och testa massor!
  • Låt maten vara i fokus. Rensa bort det som är onödigt i bakgrunden (men inte för mycket så att det blir sterilt) och använd gärna neutrala tallrikar och bestick, så att maten får prata i bilden.
  • Prova att gå ner med kameran och fota med en låg kameravinkel. På så vis kan du få med mer av bord och dukningar. Dessutom ger det ett annat djup i bilden.

Lägg gärna upp din bästa matbild med Västerbottensost på vår Facebooksida eller tagga bilden med #vasterbottensost på Instagram.

Annat intressant